Menu
Петък, 03 Март 2017 17:49

Смолянчани тържествено отбелязаха 139 години от свещената българска свобода

Написана от
Смолянчани тържествено отбелязаха 139 години от свещената българска свобода снимки: община Смолян
Трети март е ден на вдъхновение и преклонение. Нека да вземем от историята огъня, а не пепелта. Българският огън са Свободата и Левски, отец Паисий и буквите, 3 март и суверенитетът”, посочи в тържественото си слово кметът Мелемов            
 
Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник –Трети март, когато преди 139  години дойде жадуваната свобода след петвековно робство. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.
 
treti mart sm 3 treti mart sm 8

В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути” проведе литийно шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”.  За втора поредна  година начело на шествието на хайдутите бе пушката на легендарния Петко Войвода, която носеше Стою Чонгаров. С него беше и най-малкият хайдутин двегодишният Теодор. Пушката се съхранява в РИМ „Стою Шишков” в Смолян.
Сдружение „Родопски хайдути” поздрави с националния ни празник всички жители на Смолян . „В дни на нихилизъм , ние родопчани, сме длъжни да съхраним малкото, което ни е останало- вярата и традициите. Трябва да съхраним паметниците на културата , които се рушат и с това откъсват части от историятана Родопите .  Нека запазим и истинската същност на големите родови срещи и събори , провеждали се  някога  от  предците ни . Само местните хора може да усетят магията на планината и да я предадат на останалите , чиста и неопорочена от лъжепатриотизъм и комерсиалност”, посочиха в обръщението си хайдутите.      
Проведе се и  почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян.
 
treti mart sm 5 treti mart sm 12

„Българската национална история е отбелязала 3 март 1878 година като дата победна, паметна, символна, свещена, донесла Освобождението на България. На 3 март се събираме на този площад, защото най-напред в Устово нашите деди посрещат руските освободители с нечувана радост. На днешния ден отдаваме заслужена почит и на Освободителя – руския генерал Пьотр Черевин”, посочи в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.  Градоначалникът припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.
Мелемов посочи, че в тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци, участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и неколцина родопчани от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев–Комитата и Никола Данков от Райково.
Камбаните бият на Трети март. Бият като на Великден. Защото на 3 март 1878 г. възкръсва Българска държава. За жалост след последвалия Берлински конгрес България е разпокъсана и Родопите остават извън пределите й.                                                                  
Но идеята за Освобождение не напуска родопчани. Сподавили своята мъка те се готвят за нова крачка към Свободата.                                                                                 
„Трети март е: Ден на преклонение и Ден на вдъхновение! Ден, в който трябва да се преклоним пред всички, дали живота си за  освобождението и добруването на Отечеството – пред  всички войни, български опълченци, български поборници – национал-революционери, български будители и строители на Отечество България. Дълъг е пътят, по който върви съвременна България. Преодоляваме не една трудност.  Но нека да вземем от историята огъня, а не пепелта. Българският огън са Свободата и Левски!
Отец Паисий и Буквите! 3 март и Суверенитетът!”, каза още в словото си Мелемов.           
 
treti mart sm 16 treti mart sm 17
       
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
 Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха  областният управител Момчил Караиванов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, командирът на 101 –ви Алпийски батальон подп.Димитър Кацаров, директорът на ОД на МВР Николай Димов,  общински съветници и общественици.
Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави и ФА „Родопа”.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!