Смолянчанин с изкуствено сърце дочака одобрение за трансплантация в САЩ

Снимка: Дамски клуб за развитие на община Смолян
След години борба за живот смолянчанин дочака одобрение от НЗОК за сърдечна трансплантация в САЩ. Вече е издадена от НЗОК заповедта, с която са отпуснати 588 000 щатски долара на Димитър Костов за трансплантацията на сърце в Сан Диего. Той е първият в България пациент с изкуствено сърце. Операцията я направи проф. Генчо Начев на 28 юни 2017 г. в УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София. Митко страда от дилатативна кардиомиопатия. Тогава бе обявена кампания за набиране на средства за този специален животоподдържащ апарат, тъй като нужната сума от 200 000 лв. е непосилна за семейството му. Случаят на 41-годишния смолянчанин доби известност с това, че стана повод да се реши кардинално този проблем за страдащите от напреднала сърдечна недостатъчност.
 
С намесата на д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия тогава, на проф. Генчо Начев, и след съдействието на здравното ведомство Управителният съвет на НЗОК взе решение касата да заплаща цялата необходима сума за изкуствено сърце. А изкуственото сърце е нужно, за да поддържа живота на пациента, докато се намери донор.
 
„Аз съм Димитър Костов. От шест години съм с поставено „изкуствено сърце“, което вече е с изтекъл срок на годност. На 16 май 2023 дойде щасливата за мен вест – НЗОК издаде заповед, с която ще ми бъдат отпуснати средства за трансплантация на ново сърце. Дават ми нов шанс за живот. Въпреки тези средства за операцията, за да стигна до болницата в Сан Диего и за задължителния престой от минимум година и половина, ще са ми нужни средства, които аз за съжаление нямам“, написа във фейсбук профила си Димитър Костов.  Който желае да ме подкрепи може да го направи: - с банков превод към дарителска сметка IBAN BG35 CECB 9790 1042 8159 01 в банка ЦКБ – клон Смолян - с превод към PayPal сметка свързана с е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - с превод към Revolut сметка 4165 9806 1224 9940
 
За успеха да помогнат в осигуряването на сумата от НЗОК за трансплантацията в САЩ съобщиха и от Дамския клуб за развитие на община Смолян: "УСПЯХМЕ! Вече е издадена от НЗОК заповедта, с която са отпуснати средства в размер на 588 000 ЩД, за трансплантацията на сърце на Dimitar Kostov в Сан Диего. Много работа, усилия и човечност на екипа от Първи дамски клуб за развитие на община Смолян - Елена Павлова, Мария Гиневска, Вени Чонгова, Йорданка Маргаритова, Стефка Пекова. Направена е една огромна стъпка. Предстоят още – виза, самолетни билети и др. Силно вярваме, че ще се справим и с това! Помагайте да съберем, необходимите за престоя на Митко в САЩ, средства. Според лекарите от болницата в Сан Диего, престоят му в този град ще бъде около година и половина. (Квартира, храна и др.) 
 
Към настоящия момент е необходима голяма доза милосърдие, от немалко на брой хора!", написаха от дамския клуб. Димитър Костов е икономист, експерт в машиностроителната индустрия, активен общественик, участник в националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, доброволец в БЧК – Смолян. "Боже как искам да стане моята успешна сърдечна трансплантация в Сан Диего. И да се върна в Смолян, и да превърна моята фондация Quantum High-tech Park Smolyan (извинявам се за използването на английски език) във водеща творческа сила за социално-икономическото развитие на град Смолян. Ако в момента от леглото и с телефон в ръка, докато организма ми се разпада, мога да бъда полезен, то с транспалнтирано сърце без една шепа лекарства..." - пожелава си Димитър.

 
Източник: Актуално.ком
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре