Menu
Понеделник, 18 Юни 2018 05:02

Смолянско участие за юбилей на църква в с. Тополово,  Асеновградска духовна околия

Публикувана от Прочетена 1443 пъти
Смолянско участие за юбилей на църква в с. Тополово,  Асеновградска духовна околия Снимки: Презвитера Мелена Маринска

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Тополово, Асеноградско, отбеляза своята 110-годишнина с празнична света божествена Литургия, възглавена от  архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Заедно с Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в богослужението участваха енорийският свещеник протойерей Георги Николов и гостите от Смолян иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ - секретар на Архиерейското наместничество, и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Тържественото отбелязване на кръглата годишнина на храма се допълваше от благозвучното участие на Певческото дружество „Свето Благовещение“ – Асеновград.

Уважаван гост на празника бе ктиторът Тодор Тодоров, основател на компания за строителство, търговия и производство на матраци ТЕД – лидер на българския пазар и една от водещите фирми в Европа.

В сайт на  Асеновград  се посочва, че „храмът "Св. св. Кирил и Методий" в село Тополово е построен през 1908 г. Изграждането му се извършва от тополовските майстори-зидари Стефан Станчев, Янко Кръстев, Атанас Механджиев и др. Това става след 1905 г., когато в малко Тополово идват преселници от родопските села Петково, Славейно, Момчиловци, Устово, Давидково, както и от съседните Добростан, Новаково и др. Те са се нуждаели от молитвен дом, за която цел е била построена тази църква.“

В Третата неделя след Петдесетница отбелязването  на 110-годишнината на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Тополово се превърна в тържество на вярата и признателността на местното население към предшествениците миряни и дарители, благоустроители и всички, които са помогнали за развитието на храма.

Архимандрит Висарион поздрави  присъстващи на Литургията и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския  митрополит Николай с пожелание за здраве и мир в семействата и за благодат на цялото ни общество.

Отслужени бяха Петохлебие и водосвет, за всички имаше благословен обяд.

Архиерейско наместничество в Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!