Снимки на Димитър Вълчев Френкев ни пренесоха в някогашното Райково

Георги Дичев открива изложбата Снимки на Димитър Вълчев Френкев ни пренесоха в някогашното Райково Главната улица на Райково Изглед от Долно Райково Снимки на Димитър Вълчев Френкев ни пренесоха в някогашното Райково

НЧ”Балкански просветител -1871” подреди фотоизложба с творби на Димитър Вълчев Френкев. Събитието се състоя на 24 август, в залата на читалището и  е посветено на 150-годишния юбилей на институцията и на Международния ден на фотографията.. Експозицията откри читалищният настоятел Георги Дичев, който поясни, че фотосите са предоставени от внука на фотографа Димитър Френкев. В словото си Дичев разказа една лична история: „В началните ми класове нашата учителка г-жа Йорданка Хаимова ни заведе в ателието на фотографа  Васил Френкев. Там той ни разказа за баща си Димитър Френкев, за фотографията и ни показа как се проявяват снимките. В тъмната стая светеше една тъмночервена лампа. Докато ни показваше как се проявяват снимките, аз си мислех, че това е магия. А в по-горните класове разбрах, че тази магия се казва химия.”

Изложбата ни пренесе в някогашното Райково и ни изпълни с носталгия към миналото. Същевременно ни направи горди, че един виден райковец е проявил творчески усет и упоритост, за да можем днес да придобием по-добра представа за родното ни място, за бита на хората и за техните ценности.

В края на събитието учениците на музикалния педагог Людмила Морозова Ива Чилингирова и Благой Згуров изпълниха на пиано класически творби.

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре