Социалистите призоваха за обявяване на бедствено положение за спасяване на бългaрската гора

Социалистите призоваха за обявяване на бедствено положение за спасяване на бългaрската гора

ГЕРБ неглижира стопанското и икономическо развитие на Смолянска област

БСП откри началото на есенния политически сезон с пресконференция. Народният представител Дора Янкова говори за акцентите в работата на парламентарната група на „БСП за България“ през есенно-зимния сезон, като основен акцент очерта Бюджет – 2018 година, през който ще се сблъскат идеите на управляващите и опозицията за развитието на България и за благосъстоянието на българския народ. БСП в парламента ще настоява за намаляване на бедността и  неравенствата, за намаляване на регионалните контрасти в развитието на България. Ще се фокусира в подкрепа на българските общини и ще изведе, като акценти образованието, здравеопазването и социалните услуги.

В регионален план народният представител постави въпроса, че и в трите правителства на Бойко Борисов се неглижират регионални важни проекти, които могат да създадат икономическо и стопанско оживление и заетост в Смолянска област. Дора Янкова  ще постави от трибуната на Народното събрание въпроса защо проекта Горна Арда е замразен, каква е ролята на НЕК и  българската държава в договора с ЕВН? Социалистите остро ще  възразят в Народното събрание защо се бави разработката на Давидковското руднично поле. Този проект ще създаде заетост в община Баните. Това бе потвърдено и от кмета на с. Давидково Севда Чолакова.

Въпросът свързан с геотермалната вода на Златоград и политиките свързани с минералните води на общините Мадан, Рудозем и Неделино.

Янкова смята, като допълнителна секторна стопанска политика за бъдещето  развитие на Родопския район, че е необходимо  да се обединят усилията на правителството и общините, защото това означава подготовка и на кадри, задания в образованието, изграждане на инфраструктура и отделяне на финансов ресурс. В Закона за Бюджет – 2018 ще се направи предложение за това. Представителите на БСП отчетоха, че и трите правителства на Бойко Борисов неглижират изграждането на  геотермалната отоплителна система в Златоград. Янкова припомни, че правителствата на Станишев и Орешарски са осигурили финансов ресурс за свършеното до сега и определи поведение на дейци на ГЕРБ, свързано с изграждането на Златоградската геотермална отоплителна система като „политически лакърдии“.

По повод  провеждането на регионалната и местна политика за стопанското и икономическо развитие, народния представител сподели, че очаква от управляващите по-модерно мислене и определи като пропуснати възможности създаването на технологичен парк, който да осигури заетост за млади хора и да се оформи в перспектива бъдещата средна класа в града.

Председателят на Общинския съвет на БСП – Смолян Милко Гавазов призовава правителството да обяви бедствено положение по отношение на гората. Представителите на левицата определиха, като престъпно бездействие вече трета година стопанисването и опазването на гората.

Областният председател Рабие Кьосева заяви, че в областта започва политическа дискусия по актуалните въпроси за развитието на родопския край, за извеждането на алтернативи за съживяването на Родопите, което да доведе до промяна в качеството на живота на родопчани.


БСП - Смолян

Пресцентър
 
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре