Menu
Събота, 03 Март 2018 07:50

Спасиха детското отделение в МБАЛ-Смолян

Публикувана от Прочетена 2526 пъти

На този етап е преодолян проблема с липсата на педиатри в детското отделение на болницата в Смолян и то ще продължи да функционира, съобщиха от ръководството на болницата. Добрата новина за жителите на областта пристига, след като преди дни в официално прессъобщение от лечебното заведение обявиха, че временно то затваря врати.

„Съвместно с РЗИ и РЗОК намерихме решение да продължи работата на отделението“, заяви д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ - Смолян. До критичната ситуация в Детското отделение се стигна след излизане в болничен и майчинство на трима педиатри.

Проблемът е решен с ангажирането на двама лекари, които временно ще заместват отсъстващите титуляри в отделението. Междувременно от ръководството на болницата ще отправят апел към общопрактикуващи лекари със специалност педиатрия да се ангажират и към отделението, каквато възможност дава новият Национален рамков договор.

Проблемът с недостига на кадри в областта се задълбочава, както по отношение на специалисти, така и при общопрактикуващи лекари, коментира директорът на РЗОК д-р Кузман Гелов. Недостатъчни са кадрите и в болничната, и в доболничната помощ, специалистите по здравни грижи все повече намаляват, допълни д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. Около 30 процента от местата за общопрактикуващи лекари в областта са вакантни, според данни на РЗОК.

Проблемът с кадрите в детско отделение започна още в края на м.г., когато също се заговори за временно преустановяване на дейността му. Тогава се ангажира и д-р Даниела Дариткова – депутат и председател на Здравната комисия в Народното събрание, като лично пое дежурства. 

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!