Стартира национална кампания за безплатно силанизиране

Стартира национална кампания за безплатно силанизиране

Стартира национална кампания за безплатно силанизиране 2021. До края на месец ноември родителите на деца на възраст 5-8 години могат да се възползват от безплатната силанизация.

Още с появата си, постоянните зъби са предразположени към кариеси, поради това, че в техните вдлъбнатини и цепнатини може да се задържи храна и да се развият бактерии. Децата в тази възраст не умеят да изчеткват добре зъбите си в задната част на устата.

За да се предотврати развитието на кариеси, стоматолозите препоръчват силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Силанизирането представлява запечатване на цепнатините на дъвкателните повърхности със специален пластичен композид.

Процедурата е проста, забавна за децата и напълно безболезнена.

На 14 октомври в Смолян се проведе семинар на тема „Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания”.

Председателят на Българския зъболекарски съюз и член на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков оповести пред медицински специалисти, учители и стоматолози тревожни данни, касаещи денталното здраве на българските деца. Всяко второ 6-годишно дете у нас има поне 3 кариеса, а всяко четвърто 18-годишно дете е с поне един изваден зъб.

Безплатната силанизация на децата е в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 8 до 18 годишна възраст в Република България. Регионалният координатор на програмата за Смолян е д-р Ивелина Карова.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре