Menu
Четвъртък, 22 Февруари 2018 10:04

Стартира пререгистрация на читалищата към Агенцията по вписванията

Публикувана от Прочетена 1359 пъти

Обучителна среща с читалищни дейци се проведе в залата на Областната управа в Смолян, на 21 февруари. Тя бе инициирана от Регионалния експертно-консултантски информационен център „Читалища” с ръководител Недялка Мачокова.

На форума се обяви, че с промяна на Закона за юридически лица с нестопанска цел от 1 януари 2018 г. народните читалища трябва да се пререгистрират от окръжните съдилища в регистъра, воден от Агенцията по вписванията.

В случая Агенцията по вписванията  ще поиска от съответния съд специално удостоверение за актуално състояние, което ще й бъде изпратено по служебен път, заедно с препис от последния учредителен устав. А законно представляващият нестопанската структура трябва да  подаде заявление по образец, да внесе актуалният  устав  и декларация за истинност на документите.

Процедурата е безплатна, а  крайният срок е тригодишен – до 31 декември 2020 г., поясниха от Агенцията.

На форума Недялка Мачокова подчерта, че  се поставят високи изисквания пред народните читалища за съхраняване и популяризиране на културното наследство, както  и за привличане на млади хора в дейностите им. Акцентът в бъдещата работа  е разработване на проекти, тематично близки с  участието на Пловдив като европейска столица на културата в 2019 г.

Към момента самодейците в областта са 7451, а читалищата са 94 в 10 общини.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!