Стартира седмицата за борба със затлъстяването

От 28-ми ноември до 2-ри декември Регионална здравна инспекция в Смолян стартира  седмица за борба със затлъстяването под мотото Рационалното хранене и двигателният режим – здравословно и естетическо изкуство. Целта е информиране на обществеността относно ползите и практиките на здравословното хранене. Акцентира се и върху преодоляване на вредните хранителни навици, на проблема със затлъстяването при децата и тенденцията за нарастване броя на хората с наднормено тегло.            
                                                   
В рамките на инициативите, насочени към насърчаване на здравословното хранене, РЗИ – Смолян предвижда следните инициативи:
 • От 30.11.2011г. ще се извършват безплатни консултации  в кабинета на РЗИ за здравословно и диетично хранене. Там всеки желаещ би могъл да определи своят индекс на телесна маса и получи съвет от специалист по въпроси свързани с индивидуалното му хранене в това число и диетично.
 • РЗИ вече организира чрез медицинските специалисти в училищата серия от обучения като предостави на подрастващите здравно-образователни материали - книжки с препоръки за здравословно хранене и плакати с хранителната пирамида. Най-малките ученици получиха и създадената от РЗИ – Смолян книжка за забавления и учене «Приключения с лакомства».
 • На 29.11.20011 г. в гр. Неделино по инициатива на ОДЗ «Пролет» ще се проведе детски празник «Магия на здравето». Мероприятието ще включва и дискусия с представители на новото ръководсво на града, медицински специалисти и педагози от други детски заведения и експерти от РЗИ  относно  Наредба №6 за здравословно хранене в детските заведения, влязла в сила от септември тази година, както и проблеми възникнали при изпълнението й.

В седмицата за борба със затлъстяването да си припомним и няколко прости правила, за да бъдем по-дълго здрави и да водим по-качествен начин на живот
Препоръки за поддържане на здравословно тегло:
 • Контролирайте редовно теглото си.
 • Ако повишите теглото си, намалете количеството на порцията храна, която обичайно консумирате.
 • Намалете приема на високо-енергийни храни, специално богатите на мазнини, захарните и сладкарските изделия, безалкохолните напитки, съдържащи захар.
 • Приемайте повече зеленчуци и плодове.
 • Замествайте тестените и сладкарските изделия с пълнозърнест хляб, спагети от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, царевица.
 • Хранете се редовно няколко пъти през деня – редките хранителни приеми водят до преяждане.
 • Пийте достатъчно вода.
 • Ограничете приема на алкохол.
 • Бъдете физически активни поне 30 минути дневно (напр. бързо ходене).       При лица със затлъстяване или поднормено тегло се препоръчва медицинска консултация за определяне на подходяща програма за хранене и двигателна активност защото затлъстяването е сериозен здравен проблем, който значително повишава риска от развитие на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, нарушения на мастната обмяна, жлъчно-каменна болест, хормонални нарушения, ставни заболявания (остеоартрит и подагра), някои видове рак и др.
 
Затлъстяването създава и психо-социални проблеми. Ако сте с наднормено тегло, нужно е да промените храненето си и да увеличете двигателната активност. Предприемането на мерки за намаляване на теглото е особено наложително при наличие на затлъстяване. Понижаването на теглото спомага за намаляване на повишеното кръвно налягане и подобряване на нарушените липидни показатели в кръвта. Поставяйте си обаче реалистични цели, не се стремете да отслабвате с повече от 0,5 кг на седмица – прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване е вредно за здравето и не води до траен резултат.
Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.
Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия
В България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване, отбелязва заместник-директорът на Националния център за опазване на общественото здраве доц. д-р Пламен Димитров.
Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2015 г. населението с наднормено тегло ще надмине два милиарда възрастни и че повече от 700 милиона от тях ще са със затлъстяване.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре