Menu
Четвъртък, 27 Юли 2017 21:11

Стотици вярващи възхвалиха светия лечител Пантелеймон в манастира край Смолян

Написана от
Стотици вярващи възхвалиха  светия лечител Пантелеймон в манастира край Смолян снимки: Росица Примовска

Храмовият празник на манастирския комплекс край Смолян „Св. Пантелеймон“ събра вярващи от района и страната да благодарят на Господа и на един от неговите верни последователи св. великомъченик  Пантелеймон и с надеждата лечителят чудотворец  да им помага и занапред. Стотици запалени свещи, сведени  в благоговение погледи, светли лица и благодарни прекръствания царяха в храма през цялото време на божествената света Литургия. Тя бе възглавена от архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинската света митрополия, в съслужие с изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ и отец Иван Марински от храм „Св. Дух“ в Смолян, отец Константин Атанасов от храм „Св.. Георги“ в Златоград  и икодякон Даниел Апостолов.

panteleimon 001

Празничното богослужение в прослава на св. Пантелеймон бе украсено с молитвените песнопения на хора  от  храм „Св. Неделя“ в Смолян с диригент Росица Казалиева.

Отец Васил припомни житието на безвъзмездния лечител, роден през 3 век от майка християнка и баща езичник, станал известен с това, че сърцето му се възпламенило по Господа след като бил кръстен и придобил дара на лечителство и чудотворство. По тази причина днес в манастира бяха дошли много родители с малки и по-големи дечица, надявайки се след молитвите и причастието  чудотворецът д а им дарува здраве и сили.

Заради непреклонната си вяра в Христа Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения в тъмница, но там  зверовете съчувствено ближели раните му. Вместо кръв от тялото му потекло мляко. Част от светите му мощи се пазят  в руския  манастир „Св. Пантелеймон“ в Света гора. Голяма благодат е, че в навечерието на празника в столицата ни бяха донесени за поклонение от Атон  честната глава на св. вмчк Пантелеймон и копието на неговата  чудотворната атонска икона.

panteleimon 002

В деня на успението на св. Пантелеймон на богослужението бяха споменати с почит и известните Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и техните най-добри ученици - светите Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. След светата Литургия в манастирската църква „Св. Пантелеймон“ бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие, осветени бяха донесените хлябове и сладкиши.

Към всички в храма се обърна с благодатно слово  Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, наричайки великомъченика Пантелеймон верен наш застъпник пред Бога. Станал е мъченик на вярата не само заради мъченията, а защото бил свидетел и проводник на Божията милост към народа,  вдъхновявал с Божие слово, пропило мислите му, чувствата, тялото. Неговите чудеса са необясними от науката – например как може да се съживи дете, ухапано от змия, и в същото време змията да умре.

Архимандрит Исаак благодари на Пловдивския митрополит Николай, че му възложил радостта да оглави празничната литургия заедно със смолянските отци, на архиерейския наместник архимандрит Висарион, на сестра Христина и брат Георги за грижите към манастира. Пожела на всички духовен мир, душевно и телесно здраве и много сили.

Отец Запрян благодари на архимандрит Исаак и поздрави поклонниците, дошли с вяра на празника от близо и далеч. Обърна се и към всички, които дават своята лепта за благоустрояването на манастирския комплекс. Възгласено бе песнопението „Многая лета“. За всички след това имаше благословена празнична трапеза.

Росица Примовска


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!