Строителната дървесина бележи абсолютен ценови рекорд, който няма аналог през последните 100 години. В това е категоричен директорът на Южноцентрално горско предприятие  в Смолян инж. Здравко Бакалов. Направеният анализ е за 2022 година, като това се обяснява с бързите темпове на развитие на икономиката след пандемията и в последствие с войната в Украйна.

„С бързи темпове започнаха да се развиват индустрии, които бяха засегнати покрай COVID пандемията. От друга страна войната в Украйна повлия във връзка с транспорта на дървесина. Русия и Украйна бяха най-големите вносители на дървесина за Европа и Турция. Последвалите санкции и забрани, доведоха до голямо търсене на строителната дървесина, главно иглолистата. Ако средната продажна цена на тази дървесина в Република Австрия е между 100 и 120 евро на склад, то в страната ни е 150 евро“, коментира още инж. Бакалов.

От началото на годината обаче се забелязва успокояване на пазара и при търговете за дървесина не се наблюдават 100 % скок на цените от първоначално предложените. При цена на кубик първо качество дървесина, плащана от фирмите в наддаванията през миналата година от 300 до 350 лв, то в последните месеци тя не надвишава 260 лв., отбеляза още инж. Бакалов.

От Южноцентрално държавно предприятие са категорични, че увеличението на цената при дървесината не е повлияно от тях, а от пазара и съответното голямо търсене.

Източник: Дарик.бг