Стягат Пустове в Устово, Райково и 4 села в Смолянско

pustove_raikovo_2009_015За 20-ти пореден път от възстановяване на народната традиция “Пустове”, на 6 март (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори” в кв. Райково ще организира и проведе общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи. На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник, каза секретарят на читалището Цеца Илиева. В концертната програма ще вземат участие читалищните формации клуб “Зевзек” и детска театрална школа, смесен битов хор и солисти, оркестър “100 каба гайди”, детски и средношколски танцови състави и клуб “Хоро”. Ще лумне “Орада”, която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването ще бъде изгорено символично “злото”.  Богът на виното и плодородието Дионисий също ще уважи  обичая. “Пустовете” на площадното пространство пред читалище “Орфееви гори” ще продължат с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.
В 18.00 часа започва честването на Сирни заговезни и на площада в кв. Устово, организирано от читалище „Кирил Маджаров”. Тази година празникът е насочен предимно към децата, с цел те да се възпитават в съхранение и продължаване на българските традиции, каза секретарят на читалището Величка Каварджикова.
В празничната програма ще участват предимно детски читалищни състави.
Предвиден е и конкурс за  най-добър карнавален костюм, в който могат да се включат всички деца. От читалище „Кирил Маджаров” са поканили да гостуват на техния празник представители на  Детската школа към клуб "Зевзек" в Райково, чийто ръководител е Веселина Бабаджанкова. Основната традиция, свързана с Пустовете – за наддаване и запалване на орадата, и тук ще бъде спазена, а за доброто настроение на всички, които дойдат на площада в Устово ще се погрижи формация "Мега стил". Читалище „Кирил Маджаров” организира традиционните чествания на Сирни заговезни за 11-та поредна година, уточни Величка Каварджикова.  
В Момчиловци тържеството ще започне в 19 часа в големия салон на НЧ „Светлина”, като на сцената ще се изявяват местни самодейци, танцов състав „Хоп-троп” и дечица от ОДЗ „Изворче”. В 20.30 минути на площада в селото ще бъде запалена орадата, като организаторите от читалището са обявили и конкурс за най-атрактивен пустовски старец. Да изгорим злото, да си простим и да се повеселим, това е мотото на празника.
Честване на Сирни заговезни се организират и в селата Петково, Стойките и Левочево.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре