Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.

Свалянето на имунитета на 138 турски депутати подкопава върховенството на закона

Свалянето на имунитета на 138 турски депутати подкопава върховенството на закона
Решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от своите членове беше критикуван от евродепутатите. По време на дебат с комисаря по разширяването Йоханес Хан те нарекоха стъпката опит на президента Ердоган да заглуши опозицията и завземе още власт. Според тях решението подкопава върховенството на закона и свободата на словото и може да навреди на отношенията между ЕС и Турция.
Комисарят Хан подчерта, че ЕС е демонстрирал желание да вкара нова енергия в отношенията си с Турция и е оказал на страната политическа и финансова подкрепа.
Евродепутатите от всички групи критикуваха решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от членовете си, повечето от които са от прокюрдската опозиция. Те призоваха Турция да уважава върховенството на закона и свободата на словото, както и да защитава правата на малцинствата.
Някои евродепутати окачествиха решението на турския парламент като опит от страна на президента Ердоган да заглуши опозицията, промени конституцията и увеличи президентските правомощия. Това според тях е в противоречие със задължението на Турция в рамките на опитите на страната да се присъедини към ЕС да гарантира стабилност на институциите.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!