Световно първенство по футбол 2022 – какво трябва да знаем

Световно първенство по футбол 2022 – какво трябва да знаем

Какво представлява Световната купа?

Световната купа е международен футболен турнир. Това е едно от най-популярните международни спортни състезания. За Световната купа се борят отбори от шест различни континентални зони - Африка, Азия, Европа, Северна и Централна Америка и Карибите, Океания и Южна Америка.

Колко често се провежда турнирът?

Световната купа се играе на всеки четири години, което позволява време за провеждане на квалификационните турнири и плейофите.  Квалификацията за Световната купа може да започне още три години преди последния турнир и може да продължи две години.

Защо Световната купа е на всеки четири години?

Четиригодишната разлика между всеки турнир от Световната купа дава време за игра на квалификационните състезания.

Световната купа се играе на всеки 4 години от първоначалния си турнир в Уругвай през 1930 г. с изключение на 1942 и 1946 г., когато не се провежда поради Втората световна война.

През 2018 г. за първи път в историята на Световното първенство всички 211 страни членки влязоха в квалификационния процес за Световното първенство. С автоматичното класиране на Русия като домакин, останалите 210 нации се състезаваха за останалите 31 места по време на 872 мача.

Кой спечели Световната купа през 2018 г.?

Франция победи Хърватия с 4: 2 във финала през 2018 г., припомнят от bwin българия За последно Франция печели Световното първенство през 1998 г., когато те също така бяха домакин на турнира.

Как отборите се класират за Световната купа?

Поради броя на отборите, които се състезават за място в турнира, квалификационният етап обхваща две до три години в зависимост от региона. Отборите във всеки регион се състезават в поредица от регионални квалификационни мачове, за да определят кой ще представлява тяхната нация и ще спечелят едно от 31 желани места в турнира за Световната купа.

Коя държава е спечелила най-много световни купи?

Бразилия има най-много спечелени световни първенства - пет. Италия и Германия имат по четнри световни купи.

Къде ще се проведе Световната купа през 2022 г.?

Следващото Световно първенство ще се проведе в Катар, ще започне на 21 ноември и ще завърши с финала на 18 декември. Турнирът се провежда на всеки четири години.

Защо  Световната купа 2022 е през зимата?

Субтропичният пустинен климат на Катар води до много горещо лято, с високи температури. Поради това, че температурите са толкова високи, играта на футбол става опасна и за футболистите, и за зрителите.

Как се избират държавите домакини на Световното първенство?

Държавите, които се интересуват от домакинство първо трябва да подадат заявление, в което да посочат защо биха били идеалното място и да включат плановете си за стадиони, транспорт и настаняване за футболни фенове. Страната домакин трябва да отговаля на определени изисквания, за да се класира.

Списък на катарските стадиони за Световната купа

  • Стадион Лусаил, Лусаил
  • Стадион Ал Байт, Ал Хор
  • Стадион Al Wakrah, Al Wakrah
  • Стадион Ал Раян, Ал Раян
  • Международен стадион „Халифа“, Доха
  • Стадион Qatar Foundation, Доха
  • Стадион Ал Тумама, Доха
  • Стадион Ras Abu Aboud, Доха

Какъв е форматът на турнира от Световната купа?

32-те отбора се разделят в осем групи, състоящи се от по четири отбора. Четирите отбора във всяка група ще играят помежду си веднъж, като победителят и подгласникът напредват до следващия етап: осминафинал.

След това победителите от тази фаза ще продължат към четвъртфиналите, като победителите ще продължат до полуфиналите и в крайна сметка до мача на финала или третото място.

Колко мача се играят в Световната купа?

В Световната купа през 2022 г. ще има общо 64 мача.

Колко отбора играят на Световната купа?

От 1998 г. насам на всяко световно първенство са представени общо 32 национални отбора. Това отново ще бъде така в Катар през 2022 година.

Какво се случва, ако има равенство?

Ако има равенство в края на мач от груповата фаза на Световната купа, резултатът е равен и всеки отбор получава по една точка. След като турнирът премине в нокаут кръгове, се играят де 15-минутни продължения. В края на 30-те минути, ако мачът остане равен, отборите ще преминат към наказателни удари. Ако и тогава няма победител, наказателните удари продължават един по един, докато равенството се прекъсне.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре