Четвъртък, 31 Октомври 2019

Светозар Казанджиев: „На 1 ноември нека се поклоним на нашите духовни предци. Те го заслужават.“

Публикувана от
Светозар Казанджиев
Светозар Казанджиев  
Светозар Казанджиев Светозар Казанджиев

„След 24 май, 1 ноември е най-големия празник на духа, на словото. Затова, на този ден, нека погледнем към нашите духовни предци, към нашите духовни водачи и да им се поклоним. Те го заслужават“. Това каза писателят Светозар Казанджиев. По думите му ние имаме пълното основание и право да се гордеем със своето наследство, да помним нашите предци. „Само така ще имаме памет, ще имаме историческо мислене, ще имаме респект от времето, което е било и уважение към онова, което предстои да направим и ще го правим с по-голямо желание и по-голяма любов, защото е свързано преди всичко с нашето духовно израстване. Ние ще останем в историята и в българската културна съкровищница с нашата родопска песен, с родопската традиция, с невероятните ни костюми, с невероятните ни родопски инструменти. Затова ние трябва да уважаваме културата си и да се опираме на нея и в най-трудните времена. Трябва да се гордеем и да се радваме, че сме наследници на святи и велики имена“, отбеляза Казанджиев. 

Припомняме, че наскоро излезе най-новата книга на Светозар Казанджиев – първи том на христоматията „Незабравимите забравени“. В нея са намерили място голяма част от духовните водачи на родния ни край. Христоматията съдържа 33 очерка на писатели художници, музиканти, артисти, архитекти, общественици от Родопския край. Предстои и втори том на изданието, където ще бъдат поместени имената на останалите позабравени личности, които са имали изключителен принос за развитие на Родопите и родопския край.

Според Светозар Казанджиев смолянчани от край време имат интерес към духовната храна, към духовната същност на нашия живот. Доказателство за това са многобройните инициативи на Клуба на дейците на културата, на който Казанджиев е председател. Събитията, било то откриване на изложба или представяне на книга, се радват на небивал интерес от страна на смолянчани.

Прочетена 2709 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!