Четвъртък, 28 Май 2020 19:33

Свежо отпразнува Възнесение Христово село Смилян

Свежо отпразнува Възнесение Христово село Смилян
|||| |||| ||||
Определението „свежо“ се наложи естествено според настроението и обстановката в този празничен ден. Светъл и чист храм, хора усмихнати зад предпазните маски, росни треви и цветя на двора, птички в дърветата. Сякаш свежа живителна струя от небето слиза и милва миряните, усилва надеждата им, че Божиите предсказания се сбъдват.
 
Свето Възнесение Христово, както е кръстена църквата, е един от най-светлите празници в Християнството. В тази чест божествената света Литургия в село Смилян бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с предстоятеля на храма иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, и помощници иподяконите Валери, Иван и хористи от храм „Св. вмчца Неделя“ в смолянския квартал Райково.
 
Проповедта на архиерейския наместник бе изпълнена с библейски факти и събития, напомнящи правилата на Спасителя с цитати от ап. Лука и ап. Матей, по които би трябвало да живеем и сега. Напомнящи и връзката на Елеонската планина в близост до Йерусалим със земния живот на Христос – Словото, което стана плът и живя като нас. Тази планина е свидетел на поученията и проповедите Му пред апостолите и другите Му ученици, на обещаното Второ поизшествие, на големите Му душевни страдания и молитвата Му преди Кръстната смърт „ ако може Отеца да отмени тази чаша…“ и думите Му след това: „Нека бъде Твоята воля!“, което се посочва и в четирите Евангелия.
 
В тази планина е станало и Възнесението на Христос от Земята към Небето на 40-ия ден след Възкресението Му пред очите на учениците и Майка Му Света Богородица. В кондака се пее: „Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: „Аз съм с вас и никой не може да е против вас!“. Христос е жив и е между нас, посочи Негово Високопреподобие. Ние можем винаги да говорим с Него, да се молим със сърдечна и усърдна молитва и да Му служим, да живеем смирено и угодно. Да просим Божията воля, а не както ние искаме. Тогава Бог няма да ни остави и ще ни даде заслуженото.
 
Последва празничен водосвет за здраве и благополучие. Архимандрит Висарион призова Божията любов и Неговата велика милост да бъдат над всички нас, над домовете и чадата, над тази света обител и над това селото. Бог да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!
 
Храмовият празник в село Смилян завърши с продължителен камбанен звън и песнопението „Многая лета“.
 
Росица Примовска
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!