Талантите от Музикалното училище в Широка лъка представиха на концерт фолклорното богатство на България

Талантите от Музикалното училище в Широка лъка представиха на концерт фолклорното богатство на България
Талантите от Музикалното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка предизвикаха истински фурор на традиционния си концерт, посветен на Трети март и Песпонеделник.  На сцената на училището тържествуваха младостта, красотата и таланта. Публиката се наслади на изпълненията на всички художествени състави : гайдарските  /каба  и  джура/, хор, оркестър, вокални  групи, солисти, гъдуларски  състав, танцов  ансамбъл. 
 
 
Хората се изправяха на крака, за да аплодират танцьорите, певците и музикантите. Концертът започна с химна на България и завърши с песента на Панагюрските въстаници.
Директорката на НУФИ Стоянка Тенова пожела на публиката да се наслади на автентичния фолклор и изявите на талантливите деца. Тя благодари на община Смолян и Общинския съвет за това, че взеха решение и освободиха учениците от такса пансион. Сградата е санирана и условията в базата са много добри.  
 

Училището е създадено с мисията да съхрани, развие, обогати и популяризира българския музикален фолклор чрез младите таланти на България. То има 43-годишна история в професионалното музикално образование. През художествените състави на училището  са преминали над 1150 ученици, чиято творческа реализация е започнала от училищната сцена. По стъпалата на това училище са преминали художествените ръководители на ансамблите „Филип Кутев”, „Родопа”, „Пирин” и др. Многобройни са отличията на възпитаниците на училището у нас и в чужбина, припомни Тенова. Тя е убедена, че всички институции трябва да положат усилия да съхранят и запазят вечното фолклорно богатство на България.
 

Гости на концерта бяха депутатът д-р Даниела Дариткова, зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет адвокат Филип Топов, Ралица Базайтова, гл.експерт в дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в културното министерство, главният финансист Венера Аръчкова, кметът на Широка лъка Васил Седянков,  представители Българския зъболекарски съюз  и др.  

Виолета Филипова, Пресцентър на община Смолян
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре