„Тане Войводата“ - документален филм

„Тане Войводата“ - документален филм

Продуцентска компания XPLR Films представя на българската публика новия документален филм „Тане Войводата“. Лентата разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен на сънародниците ни, а има огромни заслуги към България.

 Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

 Режисьор на филма е Иван Узунов, сценаристи – Иван Узунов и Димитър Узунов, главен оператор - Георги Семов, а диктор – Светозар Кокаланов. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър „Зорница“, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

 Времетраенето на продукцията е 101 минути. Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека.

 Филмът бе излъчен премиерно по БНТ 1 на 16 юли, а вече може да се гледа свободно и в //www.youtube.com/@XPLR-FILMS" 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре