Танцов клуб "Опа-иха" отбеляза 15 години с концерт в Рудозем

Снимка: Община Рудозем

Танцов клуб “Опа - иха” при НЧ “Христо Ботев - 2000” гр. Рудозем отбеляза с концерт своя 15-ти рожден ден. В празничния концерт участваха всички възрастови групи на клуба. Те представиха танци от почти всички фолклорни области на България. Красотата на българския танц беше подкрепена с гайдарски мелодии и песни от гайдарски състав “Дельо хайдутин” с ръководител Тодор Кайков, а вокалното изпълнение беше на Таня Кьоровска, която е и част от танцовия клуб “Опа-Иха”. Залата в Дом на културата в Рудозем не успя да събере всички желаещи да гледат концерта на хоротропците.

В залата присъстваха кмета на Рудозем Румен Пехливано, общински съветници, жители на общината и приятелски танцови клубове от страната. Почти от основаването на клуба хореограф е Екатерина Лазарова, която е част от танцовия състав на фолклорен ансамбъл “Родопа” Смолян.

“Много съм горда, че хората танцуват с удоволствие. Нямах много време да ги наблюдавам на сцената, защото им помагах да се облекат, за да сменят носиите, но това което успях да видя, се справиха като професионалисти”, разказва хореографката.

В “Опа -иха” играят хора на различна възраст с различни професии, съпрузи, родители и деца,

“Вълнението е огромно, емоцията е на макс. Има сълзи от радост. Само човек, който танцува може да разбере това чувство”, казва Събка Кьоровска, която от 8 години е в състава. А дъщеря ѝ я допълва и казва: “Затова призоваваме всеки да се хване на едно българско хоро. Във всеки град има такива танцови състави, да опитат. Хорото сближава и обогатява хората. Такъв е и нашия слоган на “Да завихрим доброто с хорото”, казва Таня Кьоровска, която от 14 години е част от “Опа - иха”.

От самото основаване Йорданка Кайкова е част от танцовия клуб. “С тези хора сърцата ни туптят в едно. Любовта към фолклора ни събира и ни прави едно цяло”, разказва Кайкова.

Момчетата и мъжете в танцовия клуб са малко, но Незиха Хутева, която е ветеринарен лекар по професия, успяла е да привлече в състава и съпруга си. Затова може би казва, че “Опа - иха” е второто ѝ семейство.
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре