Търговската камара с подкрепа за Старото училище в Смолян

Снимка: БНР

Сдружение „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ подпомага набирането на средства за възстановяване на Старото училище към църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ /1836 г./ в Смолян, квартал Устово.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлената камара в Пловдив анонсира инициативата, като съобщи, че от средите на бизнеса идва мащабната кампания за ремонт, за която са нужни над 200 000 лева за довършването на покрива.

През 2018 г. с водосвет започна полагането на основите на новата църковна сграда. Това дело се осъществява с дарения и общи усилия на граждани, организации и институции, с помощ от общината, с много доброволен труд на местната общност. До момента са набрани и вложени в материали и строителство около 250 000 лв, сградата вече е на фаза покриване на покрива, но са необходими поне още толкова средства за приключване на грубия строеж, довършителни работи и обзавеждане. 

Идеята на църковното настоятелство е да възстанови в оригиналния вид и  традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото. В сградата са предвидени  класни стаи за различните дейности на Неделното училище, библиотека с читалня, музей, магерница с трапезария, търговски помещения за църковна утвар, и жилищна част .

„Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ призовава за подкрепа на благородното дело "на ползу роду!" 

За всички постъпили суми ще бъдат издавани надлежни документи за направените разходи .

Средствата се набират по сметката на Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“:

Банка ДСК, IBAN. BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71   /    Основание: За Старото Училище

Лица за контакт: Васил Моллов – църковен настоятел / тел. 0888 571 883
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре