Menu
Вторник, 24 Април 2018 19:03

Търсенето на носии и реплики на хайдушки оръжия двойно се е увеличило според управителя на Етнографския комплекс в Златоград

Публикувана от Прочетена 917 пъти

Търсенето на носии, на реплики на хайдушки оръжия и допълнения от автентичното облекло от времето на комитите се е увеличило двойно през последните години, според Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс в Златоград. 

Работилниците в комплекса получават все повече поръчки от цялата страна, както и от българи от Канада, Великобритания, Германия. Покупките на мъжки и женски носии, облекла в етностил, на гайди, геги, чанове, барутници, ножове, ками, реплики на пушки осезаемо се увеличават в сезона на съборите и при възстановки на исторически събития от българската история.

Ретро- и антикварните модели са модерни, категорични са майсторите в работилниците в Стария град. В Етнографския комплекс работят грънчарска, ножарска, сарашка, резбарска, златарска, терзийска, тъкачна, гайтанджийска и цървулджийска работилница, чиито изделия стават все по-актуални. Участниците във възстановки на въстания и различни исторически събития пазаруват от чаршията в Златоград облеклото и всички атрибути, свързани с пресъздаването на образите отпреди векове. Като задължителен елемент се включват и реплики на стари пушки.

В народни носии ще бъдат и повечето от гостите и участниците в традиционния Празник на златоградското чеверме на 5 май, обясняват домакините. Работилниците в Етнографския комплекс "обличат" и част от изпълнителите в ежегодната възстановка през септември "Един пазарен ден в Златоград отпреди век".

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!