Търсенето на родопските гайди нараства, майсторите не смогват на поръчки

Търсенето на родопските гайди нараства, майсторите не смогват на поръчки

Търсенето на каба гайди в Родопите е голям, а майстори не смогват на поръчките, информират от бранша.Според един от тях, който е  с над 40 – годишен опит зад гърба си, Христо Топчиев, поръчки има от цяла България и от чужбина, а пандемията въобще не се е отразила на интереса към музикалния инструмент.

„Аз не мога да смогна. Много имат интерес, не само от Родопите но и от цялата страна и по света, Германия от къдели не искат гайди и дават поръчки“, коментира Топчиев. Повечето поръчки са от хора, които искат да свирят, било то начинаещи или стари гайдари, рядкост били тези които ги поръчат като сувенири, обяснява още известният гайдар и майстор.

В момента цената на гайдата е около 300 лв., като на този етап Топчиев няма затруднения с доставката на материали, за разлика от други негови колеги.

„Аз имам и кожи, материали, разполагам с всичко необходимо. Правя подготовка от тази година за догодина и за другата година. Направил съм близо 100 – 150 гайди за изминалата година“, добави Топчиев.

Търсят се и аксесоарите за гайди, като специално изработените чанти към тях, които сами по себе си представляват истинско бижу.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре