Понеделник, 14 Септември 2020 19:54

Тържествата за първия учебен ден в област Смолян ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки

Тържествата за първия учебен ден в област Смолян ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки
|||| |||| ||||

      „За последната седмица са установени 19 нови случая на заразени с коронавирус от Смолянска област, с което общият брой на заразени от началото на извънредното положение става 659. Излекуваните са 573-ма, починалите са 33-ма. Активните случаи към днешна дата са 53, от които 29 са на домашно лечение, а хоспитализирани са 24 пациента – в МБАЛ-Смолян-12, в МБАЛ-Златоград-3, в МБАЛ-Мадан-3, в МБАЛ-Девин-1 и 5-ма в болници извън областта.“, областният управител Недялко Славов представи актуалните данни за разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян.

    „Фокусът на Областния щаб е насочен приоритетно към началото на учебната година. Наблюдаваме внимателно как ще се спазват противоепидемичните мерки. Това, което имаме като информация до момента е, че навсякъде тържествата за първия учебен ден са съобразени с въведените противоепидемични мерки. Ръководствата на училищата са се съобразили със заповедите и препоръките от здравните институции.“, допълни Славов.

    Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева даде по-подробна информация за новоустановените случаи в региона: „През изминалата седмица имаме 19 новооткрити позитивни на COVID-19 пациенти. Това е първата седмица от два месеца насам, в която имаме под 20 новооткрити случая. Отново най-засегнати са хората на възраст над 50 години – 14 лица, като те формират ¾ от общия брой на новозаразени. Излекуваните през изминалата седмица са 25, хоспитализирани са 14. Починали са 5-ма пациенти с придружаващи заболявания, предимно сърдечно-съдови и диабет. През седмицата няма установен позитивен медицински персонал, както и от социални домове. Проблем остава високият брой на смъртните случаи. Заедно с колегите от болниците в региона следим случаите и търсим закономерности, които да послужат за предприемане на определени мерки.“

    „Проблем за нашата област остава и неносенето на маски. Това, което констатираме с екипа на РЗИ при контрола, който се упражнява в различни обекти на територията на областта, е че не се спазва тази основна и лесна за изпълнение противоепидемична мярка. Носенето на маска, при спазване от всички, си остава една от основните противоепидемични мерки с висока ефективност.“, д-р Кубатева, обърна внимание, че маската предпазва, както от заразяване с коронавирусна инфекция, така и от други инфекции, и с наближаването на вирусния сезон носенето на маски става все по-належащо.

      „Тази година учебните заведения ще започнат работа при необичайни обстоятелства – при спазване на редица задължителни и препоръчителни противоепидемични мерки.“, каза директорът на РЗИ-Смолян, във връзка със здравно-хигиенните изисквания и готовността на учебните заведения в началото на учебната година. Д-р Кубатева потвърди, че е създадена добра организация между училищата и РЗИ за бърза реакция при установяване на позитивни случаи и предотвратяване разпространение на коронавирусна инфекция в образователните институции.

     „В момента от COVID-19 в областната болница се лекуват 12 пациента, от които двама са на интензивно лечение.“, каза директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев, и допълни, че на този етап няма заразен персонал от болницата.

      „През изминалата седмица от Областната дирекция на МВР Смолян няма установени престъпления, свързани с нарушения на противоепидемичните мерки. Служителите изпълняват служебните си задължения по контрол за спазване на мерките, както и оказват съдействие на РЗИ при извършване на проверки.“, съобщи ст.комисар Николай Димов.

     Областният управител Недялко Славов представи доклада от членовете на работната група за извършената контролна дейност през периода от 04.09.2020 г. до 10.09.2020 г.

    За отчетния период „Инспекция по труда“ – Смолян е извършили 19 проверки на търговски и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения.

    Служители от отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ-Смолян са извършили засилени проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене и обекти за производство и търговия с храни. На територията на област Смолян са осъществени 22 проверки, като 9 от тях са на територията на община Смолян, както  следва: в 19 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене; в 3 обекта за производство и търговия с храни. В проверените обекти не са констатирани несъответствия, във връзка с прилагане на противоепидемичните мерки.

    Инспекторите на РЗИ-Смолян са извършили 60 проверки, относно спазването на противоепидемичните мерки, за ограничаване на разпространението на COVID – 19,  както следва: 39 проверки в обекти с обществено предназначение (11 в учебни заведения, 4 в детски заведения, 5 фризьорски салони, 5 места за временно настаняване и 13 други); 9 проверки в търговски обекти (хранителни и нехранителни магазини); 5 проверки в лечебни заведения от доболнична помощ; 7 проверки в лечебни заведения от извънболнична помощ; 1 проверка в дом за социални грижи.    

      При извършения контрол е установено 1 нарушение на противоепидемичните мерки – липса на маска или друго средство, покриващо лицето на сервитьорка, при обслужване на клиент в ресторант в гр. Смолян. Съставен е 1 брой Акт за установяване на административно нарушение.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!