Menu
Неделя, 19 Май 2019 14:04

Тържествено беше отбелязана 180 –годишнината от началото на образователното дело в Момчиловци

Публикувана от Прочетена 844 пъти
Тържествено беше отбелязана 180 –годишнината от началото на образователното дело в Момчиловци снимка: община Смолян
Тържествено беше отбелязана 180 –годишнината от началото на образователното дело в Момчиловци и юбилей на ОУ „Св.св.Кирил и Методий”. В училището се проведе среща с образователната общност. Гост бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е патрон на празника.

В препълнената зала на читалището беше представена историята и основателите на просветната дейност в селото.

Приветствие отправи кметът Николай Мелемов. „За мен е чест и привилегия да ви поздравя по случай 180 години от началото на образователното дело в Момчиловци.

На първо място изказвам своето преклонение пред хората основали това училище, защото ако ги нямаше тях и всички след тях, нямаше да ни има нас, България и Момчиловци. Ние сме в дълг към тях и трябва да продължим делото им. Трябва да осигурим на децата една красива и уютна среда в училище, за да растат весели, здрави и усмихнати, и да ги възпитаме като достойни граждани и патриоти на България”, отбеляза в словото си Мелемов.

„За мен е радост да споделя с вас този празник на едно от първите новобългарски училища. Тези български духовници са посели българската азбука, изградили са основите на организираното българското образование. Историята на вашето училище е история на българското образование и просвещение”, посочи в словото и министър Вълчев. Той благодари на всички учители за всекидневната им и добра работа, защото те пазят духа на Родопите.

Поздрав отправи и областният управител Недялко Славов.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов прочете решение на Общинския съвет, с което училището се награждава за юбилея с парична награда от 1000 лв.

След това се изявиха талантите от училището и детската градина.

Гости на тържеството бяха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева, кметът на Момчиловци Сийка Суркова и др.

По-късно бяха открити официално Майските празници в селото. Беше открита чешма в памет на отец Константин Канев. Той е събрал историята на родопското село в книга и с този жест хората от Момчиловци отдават признателност към отец Канев.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!