Menu
Понеделник, 17 Юни 2019 18:11

Тържествено отпразнува храмовия си празник църквата „Св. Дух“ в Смолян

Публикувана от Прочетена 612 пъти
Сред много миряни и гости от града църквата „Св. Дух“ в Смолян тържествено отбеляза храмовия си празник, на който се почита третото равностойно лица на Бог – Светия Дух. Празничната света божествена Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Съслужиха с него председателят на храма отец Иван Василев и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. Помощници бяха иподяконите Георги, Валери и Иван, а църковният хор при храма озвучаваше красиво Литургията.
 
На този ден се припомнят напътствията на Христос и словата на евангелистите за Светия Дух, който изля Божията любов върху последователите на Христос и който продължава да „обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро и плодоносно …“/ап. Матей/. Ако има жива вяра.
 
По време на богослужението с молитви отец Иван освети принесените петохлебия, вино и елей. По традиция пред храма бе отслужен празничен водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на града, а след това бе раздаден курбан за здраве.
Архимандрит Висарион благослови присъстващите и пожела Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат над всички тях и семействата им.
 
Росица Примовска
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!