Menu
Сряда, 20 Февруари 2019 18:24

ТАЗИ ГОДИНА ПЕСПОНЕДЕЛНИК СЪВПАДА С НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК – 3 МАРТ

Публикувана от Прочетена 2370 пъти
ТАЗИ ГОДИНА ПЕСПОНЕДЕЛНИК СЪВПАДА С НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК – 3 МАРТ снимка: Община Смолян
Над 300 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 3 март в смолянското село Широка лъка, като проявите ще бъдат съчетани и с националния празник 3 март и ще започнат още от 28 февруари. Това стана ясно на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. 
 
Проявите стартират на 28 февруари от 14.00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба „Села и живо наследство във фотообектива”. На 1 март от 14.00 часа отново в читалището ще бъде открита традиционната изложба с детски рисунки наречена „Кукери“. На 2 март от 18.00 часа в залата на НУФИ ще има празнична програма посветена на 3 март с участие на ученици от основното училище в Широка лъка и Националното училище за фолклорни изкуства. 
На националния празник - 3 март от 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на Капитан Петко войвода. 
Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 3 март, обяви секретарят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов
 
Тази година ще участват шест кукерски състава. Те са от селата Сушица /Карловско/, Сопица /Брезник/, Изгрев /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/, Осетеново /Павел баня/, а домакини ще са кукерите от Широка лъка. Кукерите от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото, посочи Чотрева. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути.
Кметът на Широка лъка каза още, че хотелите и къщите за гости в Широка лъка и околните села са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с оркестър „Калофер“, посочи кметът на Широка лъка Васил Седянков.В пресконференцията участва и зам.-кметът инж.Мариана Цекова, която посочи, че
 
Песпонеделник се превръща в национален празник. 
 
Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 3 март от 11 до 12,30 часа.
 
Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!