Menu
Сряда, 10 Април 2019 18:04

Териториалната организация в Смолян към Съюза на глухите проведе годишното си отчетно събрание

Публикувана от Прочетена 872 пъти
През юли ще се чества 85-годишнината на Съюза на глухите в България. Под този знак премина отчетното събрание на Териториалната организация в Смолян. В нея членуват хора с увреден слух или напълно не чуващи от 25 населени места от общините в областта.
 
На събранието присъстваха делегати от всички дружества от Смолянско и гости от Пловдив – председателката на Районната организация в Пловдив Тилка Кайрякова и координатора Драгомир Драголев. Кристина Гъркова от Пловдив превеждаше с жестомимика.
 
Отчет на дейността на Съюза на глухите в Смолян за миналата година направи организационния секретар Юлия Милева. В доклада на Милева отново бяха поставени въпроси, които вълнуват хората с увреден слух или напълно не чуващи. Например, че националното законодателство трябва да се адаптира към нормите на конвенцията на ООН за осигуряване на равни възможности за достоен живот на хората в неравностойно положение.
P1140196.JPG
 
Особено затруднение ръководството има в оформяне на документи на хора, които са извън Смолян и се прибягва до услугите на кметствата. Сериозен проблем е и факта, че хората с нарушен слух не разбират необходимостта и не желаят да се научат на жестомимика, която помага на глухите от цял свят да се разбират без да говорят.
 
Смолянската организация на глухите се старае да води добър организационен живот, за да не се чувстват изолирани от обществото нейните членове. Всички по желание откликват на поканите да участват в градските прояви по повод на различни празници, честване на бележити дати, юбилеи, годишнини. Предпочитани са лекциите за здравословния начин на живот за правата и проблемите на хората с увреждания.
 
Посочено бе, че ръководството на организацията с председател Малин Бомбалов и организационния секретар Юлия Милева оказва помощ за устройване на самотно живеещи и крайно нуждаещи се членове и семействата им с общински жилища, с подходяща работа по различни програми и с консултации и попълване на нужните документи.
 
Делегатите бяха поздравени от координатора Драгомир Драголев и от председателката Тилка Кайрякова. Няколко от делегатите изказаха специални благодарности на Юлия Милева за нейното търпение и всеотдайност към членовете.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!