Menu
Сряда, 10 Април 2019 18:12

Тилка Кайрякова /Съюз на глухите – Пловдив/: „Само когато сме сплотени, можем да се справим с нашите проблеми“

Публикувана от Прочетена 1758 пъти
Тилка Кайрякова Тилка Кайрякова

„Аз съм вашия представител в София, когато трябва да защитя правата ви или да спомогна за решаване на проблемите“. Това заяви пред делегатите на събранието на Съюза на глухите в Смолян районният председател от Пловдив Тилка Кайрякова. Самата тя изпитала неудобствата и болката да си не чуващ, затова пред всички сподели своя опит, макар и много млада. Родена в Хасково, напълно чуваща. Заради заболяване се е наложило да й се направят три операции на ушите. След последната вече нищо не чува.

От 1991 година е член на Съюза на глухите в родния си град и се включва в самодейните състави. Впоследствие отива да учи в Пловдив и остава да живее там. В момента работи като моделиер на булчинско и абитуриентско облекло в Асеновград и учи второ висше – българска филология. „Необходимо ни е да имаме специалисти по български език, които да знаят и нашия жестов език.

Това беше причината да избера тази специалност“, посочи Кайрякова. Младата жена е председател на централната контролна комисия на Съюза на глухите в България, а също и член на УС на Националната асоциация на преводачите по жестов език в България.

„Там също защитавам вашите интереси, за да имате преводачи, които да идват да ви помагат във всеки един момент“, каза още Кайрякова. Тя поздрави ръководството на организацията в Смолян, благодари на всички за присъствието и с ведра усмивка ги призова да бъдат заедно и сплотени. „Защото само когато сме сплотени, може да се преборим с нашите проблеми“, добави Тилка Кайрякова.

Председателката на Районната организация на Съюза на глухите в Пловдив е най-добрия пример за това как може да се живее пълноценно, въпреки всичко, защото е важен духа на човека. Когато има желание да се справяш с живота, да си в помощ на хората, когато има позитивизъм и надежда, ти се бориш, търсиш нови неща и успяваш да си полезен както на себе си, така и на околните.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!