Menu
Събота, 16 Март 2019 17:29

Тодорова събота принесе радост и благодат на хората

Публикувана от Прочетена 731 пъти
Тодорова събота принесе радост и благодат на хората снимки: Росица Примовска

Първата събота от Великия пост, когато се чества св. Теодор Тирон, наречена Тодорова събота, за присъстващите в храм „Св. Великомъченица Неделя“ – Смолян, бе наистина впечатляваща. Красиви песнопения, силни молитвени текстове, поучителни  ангелски четивна, вглъбени изражения на лицата и особена радост  изпълваха храма.Десетки богомолци, сред които и деца, молитвено очакваха  светото Причастие.  Завладяващо. Насърчаващ пример. Показателно за спасяване на душите.

Празничната Литургия бе отслужена от архиерейския  наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който е и председател на храма. Заедно с иконом Запрян Шиков – енорийски свещеник  и секретар на Архиерейското наместничество, и с църковния  хор с диригент Росица Казалиева,последованието на неделната Литургия течеше  сякаш с ангелско присъствие и послание за мир и благодат.

P1130848.JPG

Едно от четивата, които архимандрит  Висарион прочете,  е от Евангелието на  св. апостол Марк за  съботния ден. Непознали божествената същност на Христос, книжници и фарисеи се възмущавали защо през съботния ден лекува болни и опрощава грехове, защо е на една трапеза с грешници и пр. А Христос, като чул това, им казал: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните ; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците /на покаяние/… Съботата е направена за човека, а не човек за съботата; така щото Човешкият Син е господар и на съботата. Има власт на земята да прощава грехове.“ Тоест - и съботата е ден, в който могат да се изпълняват житейските задължения, но душата да е насочен към Господ, да има човек милост и праведност в сърцето си, каквото и да върши, да не отстъпва от вярата.

P155130890.JPG

Днес в  първата събота от Великия  пост /Тодоровден/ ние отбелязахме знаменателното събитие от времето на гонителя на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363), каза на богомолците иконом Запрян Шиков. За негов спомен осветихме коливо /варено жито/. С него са се хранили цяла седмица православните християни в Цариград, когато императорът наредил всички плодове и храни на пазарите и тържищата да се напръскат тайно по време на пост с кръв от идолски жертви. Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския епископ Евдоксий и го предупредил. Така християните били спасени от оскверняване, а императорът бил посрамен. Затова ние осветихме това коливо днес за чест и слава на Иисус Христос, нека Той да живее в нас и да ни укрепява в нашите молитви, в заключение призова иконом  Запрян Шиков.

P1166630856.JPG

Негово Високопреподобие поздрави именниците, пожела спасителен пост, в който да укрепваме, да ни дава сили да се молим за целия български народ, за целия свят. Божията Майка да не ни оставя, да бди над Родопа планина. Свети Теодор Тирон да ни осенява със своя образ. Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички нас!

Празничното богослужение на Тодоровден завърши с песнопението „На многая лета!“.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!