Menu
Bъв вpъзĸa c пpoвeждaнe нa Πpaзниĸa нa гpaд Злaтoгpaд, cъc зaпoвeд № 357 oт 16.11.2018 г., cъглacyвaнa c нaчaлниĸa нa Peгиoнaлнo yпpaвлeниe нa oбpaзoвaниeтo гpaд Cмoлян,
 
Kмeтът нa Oбщинa Злaтoгpaд Mиpocлaв Янчeв, oбяви 21 нoeмвpи (cpядa) зa нeyчeбeн дeн в yчилищaтa нa тepитopиятa нa Oбщинa Злaтoгpaд.
 
Kaним вcичĸи дa ce вĸлючaт в мepoпpиятиятa, пocвeтeни нa Πpaзниĸa нa Злaтoгpaд, пpизoвaxa oт oбщинaтa.
 

Над 60 ученици от 6 до 12 клас от ППМГ „Васил Левски”- Смолян ще участват в Областния Турнир по математика” Перперикон” в Кърджали, съобщи  преподавателката Соня Проданова..

Надпреварата ще е на 24 ноември  т.г. с времетраене  2 астрономически часа / от 9 до 11 часа/ и ще се проведе в ЕГ”Христо Ботев” и СУ „Петко Р. Славейков” в града.

Темата за всеки клас ще бъде изготвена  от екип под ръководството на проф. Сава Гроздев - зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси / ВУЗФ/ - София и се състои от 7 задачи: 5 от тях с избираем отговор, една с отворен отговор и една с описание на решението. 

Резултатите ще бъдат обявени  в деня на състезанието  в Актовата зала  на ЕГ „Христо Ботев” - Кърджали.

Специалното в турнира е, че отличните оценки на 11-окласници и 12-окласници ще  се признават за оценка при кандидатстване в няколко ВУЗ – а в страната. Нека пожелаем успех на младите математици!

 Сийка КЕТЕВА

Паднали дървета и скъсани електропроводи в следствие на падналия сняг през изминалото денонощие, остави без ток редица населени места в Смолянско.


За проблемите потвърди и говорителят на Електроразпределителното дружество, Крум Косев. Най-проблемна е обстановката е на територията на община Баните.

„В самия общински център ток има, но в близките села е нарушено електрозахранването. Точната бройка не мога да кажа на засегнатите села на този етап, тъй като обстановката е много динамична и колегите работят по отстраняването на проблемите. Причините за тях са паднали дървета и скъсани електропроводи“, коментира Косев.

Липса на електричество има и в някои населени места, на територията на Община Рудозем. През изминалото денонощието е нямало електричество и в някои крайни райони на Смолян. Според Крум Косев до края на деня авариите ще бъдат отстранени и ще продължи нормалното електроподаване.

Източник: dariknews.bg

Община Смолян проведе поредна акция за премахване на излезлите от употреба МПС, паркирани на терени общинска собственост. На основание Заповед № РД 0910/07.11.2018 г. на кмета Николай Мелемов, комисия от служители на Община Смолян, РУ – Смолян, сектор „Пътна полиция“ и представител на фирма „Томов Трейд“ ЕООД поставиха предписания за констатираните излезли от употреба моторно-превозни средства, намиращи се в имоти общинска собственост на следните адреси:

  1. Ул. „Алеко Константинов“ №2 – сиво BMW без регистрационен номер;
  2. Ул. „Кольо Шишманов“ № 68 на уличното платно – сив Мерцедес;
  3. Ул. „Чан“ – паркинг върху фурна „Мак“ – син Форд – без регистрационен номер;
  4. Ул. „Коста Аврамиков“ №76 – улично платно – сиво Пежо без регистрационен номер;
  5. Ул.“Коста Аврамиков“ №23 – на тротоар – черен Голф без регистрационен номер;
  6. ул. „Димитър Македонски“ срещу ЕМЕ в зелени площи :

-сив мерцедес без регистрационен номер;

-сиво Пежо без регистрационен номер;

  1. ул. „Кирил Маджаров“ №32 на уличното платно – синьо Ауди без регистрационен номер.;
  2. ул. „Тракия“ – кв. Устово – пътно платно:

-BMW – комби - черно – без регистрационен номер ;

- Алфа Ромео – винено червен – без регистрационен номер;

 Собствениците на такива МПС е необходимо да предприемат действия за премесването им на терен, частна собственост или да ги предават в центрове за разкомплектоване.

При неизпълнение, излезлите от употреба коли ще бъдат транспортирани до площадка за временно съхранение и разкомплектоване и на собствениците им ще бъдат налагани санкции, в размер от 300 до 1 000 лв.

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците в Община Смолян се забранява съхраняването на излезли от употреба МПС на терени, общинска собственост – тротоари, улици, площадки, обществени паркинги, зелени площи и др.

Тези бракувани автомобили заемат паркоместа, пречат на движението и освен това затрудняват фирмите за снегопочистване, съобщиха от общината.

На 18.11.2018г. около 22.20 ч. в РУ-Мадан е получено съобщение от началника "ЦМСС" към "Горубсо" АД гр.Мадан, че на същата дата около 22.00 ч. в гр.Мадан, в рудник участък "Крушев дол", по време на работа на втора смяна в спомагателна шахта на хоризонт 550, блок №2-юг, при окопаване на работното място внезапно се свлича скална маса и затрупва работника работник – 34-годишен работник от гр.Мадан. 

Местопроизшествието е посетено и е извършен оглед. Причините в процес на изясняване. Трупът на починалия е транспортиран в МБАЛ-Смолян за аутопсия. По случая е образувано следствено дело. 

НЧ”Балкански просветител-1871” представи дебютната изложба на  младата художничка от смолянския квартал Райково Виктория Ризова. Събитието се състоя на 16 ноември в залата на читалището. Експозицията се реализира по програма „Дебюти” и се финансира   от Национален фонд „Култура”. На откриването й ръководителят на проекта Цонка Митова заяви, че това е втората самостоятелна изложба, която се подкрепя финансово по програмата, а целта е да се вдъхновят млади таланти  да представят свои творби пред реална публика.

DSCN5834.JPG

Творчески портрет  на художничката направи  историкът по изкуства  Велика Димова. Тя смята себе си за изследовател на  творчеството на Вики, защото е наблюдавала най-ранните й изяви. По думите й талантливата райковка има много изпълнени монументални проекти, като е изпробвала различни техники. Но  силата й е в пресъздаването на свети образи. Дори може да се каже, че Виктория е зограф в съвременния смисъл на думата.

 Експозицията съдържа 19 творби, от които 5 – икони и 14 – картини, обединени от общата тема „Святост”.

Виктория е второ поколение творци – нейните родители – майка й София и баща й Емил са художници. Именно те са я приобщили към света на изкуството, без да настояват  да върви по техния път. Но от ранна възраст я води пламъчето на дарбата , която впоследствие развива и усъвършенства. Средното си образование завършва в ПМГ „Васил Левски” – Смолян, а висше - в Националната художествена  академия, специалност Стенописи.

DSCN5819.JPG

Събитието уважиха много граждани, приятели и познати на Вики, сред които – нейната първа учителка Йорданка Хаимова, директорката на Райковската гимназия Мария Илиева, от които получи искрени поздравления. Вярваме, че топлите думи са я окрилили  да върви напред и успешно да продължава своето творческо развитие. Картината „Светото семейство“ художничката дари на читалището и благодари за оказаната й подкрепа.

Сийка КЕТЕВА

   

За днес е свикано извънредно заседание на Общински съвет Смолян, което е с една единствена точка в дневния ред, а именно учредяване на Общински футболен клуб.

В края на миналият месец, градоначалникът на Смолян Николай Мелемов бе внесъл подобна докладна, но след дебати в залата, той оттегли предложението си.
 

„Каня всички заинтересовани лица да присъстват на заседание на Общинския съвет, на което ще се обсъди участието на община Смолян, в качеството й на учредител на Общински футболен клуб „Родопа-Смолян 2018“. Заседанието ще бъде тематично, като ще се изслуша всеки един гражданин, който иска да вземе отношение по темата“, коментира Мелемов.

На този етап в правния мир има няколко футболни клуба в Смолян с наименованието „Родопа“, с различни добавени години или абревиатури. Една от основните цели, според Мелемов е обединението на клубовете и съществуване на само един тим, която школа да бъде на издръжка на Общината, а родителите да не заплащат месечни такси.

Заседанието е от 16:00 ч, в Сесийната зала на общинската администрация.
 
Източник: dariknews.bg
 
Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев подписа договор, чрез който се осигурява заетост на 21 безработни лица по проект "Работа" .

Лицата са назначени от  08 ноември. Заетостта е осигурена в рамките на проект "Работа" , финансиран от Оперативна програма " Развитие на човешките ресурси".
 
Трудовите договори със срок от 12 месеца. Лицата ще работят към Общинското предприятие "Озеленяване, благоустройство и чистота - Доспат".
 
Работиците в строителството ще извършват дейности по благоустрояването във всички населени места от община Доспат, съобщиха от Общинска администрация Доспат.
 
В СУ „Димитър Благоев“, град Доспат се проведе открит урок на тема „Космоса, реалност и бъдеще“ с ученици от 11 клас.
 
Основен лектор беше гостът от САЩ Маргарет Скърлет – специалист по космически изследвания към НАСА, работи същевременно в компанията БОИГ направление космически апарати и совалки. 
 
Чрез презентация, г-жа Скърлет запозна любознателната аудитория с изграждането, функционирането и системата на управление на международната космическа станция. Лекцията завърши с дискусия. На учениците бяха раздадени рекламни материали и стикери.
 
Тази среща беседа се организира от Емил Хавальов, директор на СУ “Димитър Благоев“, фондация „Динамис“ с ръководител Гроздан Стоевски и международната организация ЕСИР.
 
 
 

Клубът на дейците на културата открива юбилейна фотоизложба „40 от 60”, посветена на 60-годишнината от рождението на Сашо Сарандалиев, на 20 ноември 2018 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков”, на бул. „България” 43. Експозицията съдържа 120 фотоса от различни периоди в творческото развитие на Сарандалиев. Това са портрети, пейзажи, плакати, календари, албуми, диплянки – цветни и черно-бели.

Освен като фотожурналист и майстор фотограф, Сашо Сарандалиев е известен и като председател на Фотоклуб „Орфей”, организатор на изложби, салони, пленери. В момента работи като фото и видео кореспондент на Българската телеграфна агенция.

Изложбата ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 30 ноември т.г.

Заповядайте!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Страница 1 от 1668

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!