Menu

С тържествен ритуал военнослужещи от 101 Алпийски полк подредиха оръжия от музейната експозиция в изложбата „Закъснялата свобода за Родопите“. Тя бе открита в РИМ „Стою Шишков“ и посветена на 107 годишнина от освобождението на Родопите. Пушки от Балканската война бяха подредени под формата на пирамида и завързани с трикольорна лента. Специално място беше отредено за оригиналната пушка на капитан Петко войвода - веществената памет на човек, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството, както и на сабята на Освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов.

72561097_2698327573512114_279376395560288256_n.jpg

Автори на изложбата са Златка Петрова и Цвета Колева – уредници в РИМ – Смолян. „Основната идея на изложбата „Закъснялата свобода за Родопите“ е да представи върховите моменти и ролята на отделната личност в борбите за освобождение и националните борби за обединение в периода от края на 19 век и първото десетилетие на 20 век. Тя се състои от фотодокументална и веществена част, обособени в тематичните модули – „Кратката свобода“, „Памет на Петко войвода“, „Родопите и Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.“ и „Освобождението през 1912 г.“.

72756065_2698328260178712_2020717490690064384_n.jpg

Основни акценти на фотодокументалната част са освободителния поход на казашката кавалерийска бригада на ген. Черевин през януари 1878 г. през Родопите и дейността на капитан Петко Киряков, закрилник на Родопското население по време на Руско-турската война и Сенклеровия бунт“, обясни Цвета Колева. Изложбата проследява още четническите действия в Пети смолянско-ксантийски революционен окръг по време на Илинденско-преображенското въстание от 1903 г.

74495390_2698327213512150_6744429042314772480_n.jpg

В заключителната част се представя Балканската война като единствения възможен и върхов момент в борбата за свобода и национална независимост. Тук акцент е полковник Владимир Серафимов – командир на 21 пехотен Средногорски полк. Под негово командване от 19 до 21 октомври 1912 г са решителните боеве за освобождението на Средните Родопи на връх Кавгаджик. „Бойният подвиг на средногорци влиза в аналите на войната като Родопската Шипка, а полк. Владимир Серафимов остават като спасител в паметта на родопчани“, каза още Колева.

Напълно осъществимо е икономиката на града да претърпи тласък от повече от 200% за отрицателно време, коментира местната коалиция.

Кандидатът за кмет на местна коалиция „Новото време“ (Коалиция за развитие на община Смолян) Кирил Хаджихристев и членове на листата за общински съветници се срещнаха на отворена среща с представители на културата и туризма в община Смолян.  В препълнена зала граждани дискутираха по най-важните въпроси за развитието на икономиката и културата на общината.

Без култура няма бъдеще, няма общество. Налице е оскотяване. Когато икономиката на една област бива унищожавана, а не се развива, не се прилага финансово оздравяване, не се допускат нови инвестиции от външни инвеститори дори.  Административните инструменти на общината и кръгът от интереси около нея системно унищожават възможностите за препитание на хората и ги гонят от града.“, сподели на срещата Хаджихристев. „ Говорят ни колко много са направили, колко спортни центрове отварят с министри. Каква е ползата, когато няма хора, които да ходят там? С практиките, които разви управлението на ГЕРБ в общината, такива „успехи“ се превръщат само в паметници на провала да се задържат и привличат хора в общината.“

Смолян няма атрактивен вид за младите хора. И е крайно време да се приложи стратегия, която да създава реални възможности за обучения и повишаване на професионалната способност, съществени доходи и интересни занимания, поощрявани и организирани от общината. Само така ще можем да говорим за развитие на култура, а не да се озверяваме като общество. Прекалено много се разчита на сантименти и практики, които са отживелица и не работят. Ако трябва да си говорим за култура в общината, две думи са достатъчни – няма такава.“, коментира на срещата Дичо Капушев, бивш директор на Художествената галерия и художник

nv001.jpg

Водачът на листата на „Новото време“ гарантира, че с екипът му могат да осъществят истинска приходност за община Смолян. Според него адекватното управление на една община трябва да идва от хора с принципи и предприемаческа визия. Асенов допълни, че това е единственият начин, по който може да се даде реален тласък на местната икономика. Кирил Хаджихристев допълни, че настоящото управление спира развитието и навлизането на нови бизнеси в общината, защото не намира начини как да се облагодетелства лично от тях. „ Това поведение е недопустимо – съдбите на много хора зависят от реалното поставяне на условия за нови бизнеси и индустрия, от които да може да има по-добри професии и значително по-добро заплащане.“, изтъкна кандидатът за кмет на „Новото време“.

Кирил Асенов представи и програмата за развитие на икономиката на „Новото време: „Програмата ни е пряко обвързана с мощното развитие на Смолян като целогодишна туристическа дестинация. За да се движи реално една икономика в една община с подобни дадености, тя трябва да създаде туристически код. Развивайки го, Смолян ще привлече и повече хора, защото туризмът неминуемо носи след себе си и съществени културни програми и проявления, което пък отключва нови и нови бизнеси, тъй като с такива условия само хората ще се задържат и ще бъдат привличани нови. Не както сега – да гоним бизнеса от града. Нека сложим веднъж и завинаги край на всички спекулации – абсолютно никога не бихме допуснали строежи на хотели по Перелик. Не искаме второ Пампорово, не искаме втори Слънчев бряг.

Искаме развитие на един по-качествен продукт, който да остане в пределите на града и селата. Ясно да приложим и съхраним местната култура в туристическото предлагане и изживяване. Да развием ясна туристическа марка „Смолян“, чиято популярност много бързо може да се разпространи из целия свят, защото има огромен глад за подобни изживявания, но недостатъчно условия. Абсурдно е да имаме повече дадености от Австрия, достъп до световни платформи за партньорство и да се отказва на гражданите да имат далеч по-добър живот. Виждате сами фактите -  стандарта на хората в Банско е два пъти по-висок при три пъти по-малко условия. Стремим се да вдигнем стандарта в пъти, не в проценти – и това е напълно възможно, основано на факти. Искаме да завещаем сигурност и благоденствие за поколения наред. Трябва да имаш чувство за непременност на всяка цена, когато управляваш една община, и да работиш в пъти повече от преди.  Каузата ми е децата на всички ни да живеят в истински европейски град. “, сподели за присъстващите на събитието Кирил Асенов.

Пресцентър МК "Новото време" - Смолян

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
 
платен материал

 

Срещата ще се проведе в тази събота /19 октомври/ от 11 часа на Многофункционалната спортна площадка, стадион „Смолян“

Община Смолян организира среща за всички любители на тениса на корт с Димитър Кузманов – втора ракета на България. Практикуващите този спорт ще имат възможност да се запознаят, поговорят, да получат автограф и присъстват на открит урок по тенис от най-високо ниво. Срещата ще се проведе в тази събота /19 октомври/ от 11 часа на общинския корт, който се намира в многофункционалната спортна площадка, стадион „Смолян“. Все повече млади хора започват да практикуват този спорт, за което способства и обновената спортна база, няколкото тенис корта и зали, които са подходящи за тенис на корт. За пръв път  освен в града възможности за игра на тенис на корт има в селата Търън и Смилян на новоизградените многофункционални спортни площадки.

Община Смолян продължава инициативата да кани известни спортисти, които от първа ръка да предават своите знания и умения на децата, така че очаквайте скоро нови срещи с вашите спортни идоли.

„Сигурна съм, че с конкретните програми, които излизаме пред вас, с ясните ангажименти , които поемаме, имаме огромен шанс да спечелим като партия няколко областни градове, единият от тях е Смолян! Повярвайте, че промяната в Смолян е във вашите ръце!“. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова на предизборна среща в читалище „Орфееви гори“ на кандидатът за кмет на Смолян Стефан Сабрутев и кандидатите за общински съветници от листата на БСП за България. „Подкрепяме нашите кандидати и листата, която е съчетание от мъдрост и опит, но и от младост, енергия. На хора, които ги обединява тяхната почтеност и любов към общината и желанието им да работят за вашето добруване“, каза още Нинова. „Големият ни опонент не са дори те -ПП ГЕРБ. Големият ни опонент е страхът, който насадиха те у хората, заплахите които им отправят, че ще им смачкат бизнеса, че ще ги уволнят от работа, че децата им ще пострадат, апатията, която внушиха на хората. Всичко може да се промени! И промяната е за по-добро! Вярвам, че ще си подадем за ръце и от Смолян-най-бързо обезлюдяваща се община , ще направим Смолян млада и развиваща се община! От икономически изоставаща, към икономически силна! Но най-вече ще я направим социална община-община - кмет и общински съветници, обърнати към всеки един от вас! „, каза още пред смолянчани председателят на Националния съвет на БСП.
„Днес сме заедно в името на една кауза – Смолян. Това е нашето място, в което пазим традициите, гордеем се с природните забележителности и история, с интелекта, таланта и борбеността на родопчани. Днес всичко това звучи като спомен от отминал период, защото станахме печално известни с бедност, със скандали, с разбити улици – град, в който не се вижда перспектива, от който си тръгват и тези, които истински го обичат. Това обаче не е нашият град. Това е градът на една шепа хора, които управляват не с принципи и мисъл за общината, не с грижа и уважение към съгражданите си. Тяхното управление заменя компетентността с партийната дисциплина, публичността – с всяване на страх, а дългосрочната визия – с бърза печалба. Разбира се, че всичко това трябва да получи своя отговор на 27-ми октомври - с по-добри хора, с по-добри решения за по-добър живот!“, каза кандидатът за кмет Стефан Сабрутев.
 
4564564564
 
 
 
„Кметското място за мен не е самоцел. Уверявам ви, че ако можех да реша проблемите на Смолян в качеството си на общински съветник, щях да го направя, но истината е, че от кмета зависи много повече. Виждам общината като възможност за подкрепа на хората и подобряване на тяхното ежедневие, а не като на фирма, която разпределя средства за обекти, чиято полза не се усеща от вас. Разбирам потребностите на предприемчивите за прозрачна и бърза администрация; на семействата - за сигурна и чиста околна среда; на възрастните - за допълнителна грижа; на младите - за реализация в близост до дома и приятелите.
Искам Смолян да е наш общ дом, който да подобряваме заедно с вас; в който природните и исторически забележителности са съхранени и по този начин и носят не само гордост, но и просперитет на всички хора тук!“, каза още кандидат-кметът.
Той добави още, че в платформата за управление на БСП за България основен проблем за решаване е демографската криза. „Област Смолян е най-бързо обезлюдяваща се за първото тримесечие на 2019та година. Всички изследвания сочат, че населението на нашата област до 2050-та година ще намалее от 120000 на 20000 жители. Всички мерки в нашата програма са създадени; за да обърнем този процес и да създадем нормална среда за живот и отглеждане на деца“, каза Сабрутев пред смолянчани.
 
„Макар да твърдят, че общината е финансово стабилна, след внимателен анализ аз и екипът ми твърдим, че това не е истина. Ако бъдем избрани да управляваме, възнамеряваме да приложим строга финансова дисциплина, която да бъде видима и достъпна за вас. Ще изготвим стратегия за финансово оздравяване. Следващият важен момент е икономиката в общината! Аз и екипът ми, поддържаме диалог с местния бизнес, анализираме изнесените до момента проблеми и заедно търсим решения. Възнамеряваме това да продължи и да се превърне в практика. Ще изготвим стратегия за създаване на биоземеделие на чисти и екологични местни продукти и ще създадем наша марка „Произведено в Смолян". В сферата на туризма възнамеряваме да реализираме активна реклама и популяризиране на нашия роден край като целогодишна туристическа дестинация.
Съвместно с камарите на архитектите и инженерите в Смолян ще създадем един нов архитектурен код, който да подобри облика на община Смолян, а не както досега да правим всичко на пожар и на парче. Той ще бъде изграден спрямо спецификата на града, кварталите и селата.
Сабрутев подчерта, че основен приоритет в работата му ще бъдат здравеопазването и социалната политика.
 
 72367425 2626564927386647 1380428928753074176 n
 
„На първо място задължително наличие на денонощна аптека. При съвместяване на интереси на общината и фармацевти такава инициатива може да се реализира успешно. На всички ни е ясно, че МБАЛ има проблем с кадрите. В тази връзка ще направим постъпки да възстановим изнесеното обучение на медицински сестри в Смолян, което съществуваше до преди няколко години, за да бъде подпомогната смолянската МБАЛ „Братан Шукеров". Допълнително възнамеряваме да предложим подпомагане на млади лекари и специализанти към нашата болница чрез финансова и жилищна подкрепа, за да привлечем млади специалисти. Искаме Смолян да се превърне в „Национален център на здравето"“, каза Сабрутев. И добави, че основен приоритет на управленската му програма ще бъдат също образованието, културата и спорта.
„Културното ни наследство има нужда от опазване и по-добро стопанисване на исторически сгради, комплекси, места с градска и архитектурна историческа стойност. Трябва да работим в посока превръщане на община Смолян в център за културен туризъм, чрез възстановяване на празниците и традициите от културния ни календар, като ги рекламираме в национален и международен мащаб. В тази връзка ще възродим „Орфеевите празници"“, каза още Сабрутев.
„Ние тръгваме с настроението и нагласата, че ще спечелим тези избори. Логото на нашата кампания е „Промени бъдещето!“. Това не е само лозунг, а е неотложна необходимост за нашата община. Защото като отговорна партия ние не можем да останем безразлични към катастрофалното състояние в което е изпаднала като цяло общината. От процъфтяващ доскоро край, след осем години управление на ГЕРБ, ние се превърнахме в най-бедния и най-бързо обезлюдяващия се район в страната. Какво още трябва да се случи, за да кажем :Стига вече! Нашето дълбоко убеждение ,е че мъдростта ще надделее и на изборите следващата неделя смолянчани ще подкрепят кандидатите на БСП за България“, каза председателят на Общинският съвет на БСП в Смолян Милко Гавазов.
 
Предизборен щаб БСП за България
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
 
платен материал

Около 600 деца от всички смолянски училища и детски градини участваха в лекоатлетическата щафета, която традиционно организира Община Смолян, по случай 107 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Стартът бе даден на
пешеходния мост между Родопския драматичен театър и Областната администрация, а финала беше пред паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян.


Преди началото на щафетата учениците почетоха легендарният пълководец с поднасяне на венец пред паметника му .
Със спортната проява засвидетелстваме уважението си към загиналите за нашата свобода и ще посрещнем и Празника на Смолян, която кулминация е на 21 октомври, посочи преди старта на щафетата секретарят Момчил Николов.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди първенците, които получиха медали, плакети и грамоти.


Основен организатор на спортното събитие е Община Смолян със съдействието на ОД на МВР и с подкрепата на Младежкия авариен екип към БЧК в областния град. За всички участници бяха осигурени плодове и лакомства от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Наградите за състезателите осигури община Смолан


Бяха наградени и победителите от математическото състезание „Стоян Попратилов”. То също е част от инициативите, посветени на празника на град Смолян и дава възможност за изява на деца с талант в математиката като се популяризират постиженията им пред обществеността.
Организатор на състезанието е СМБ-секция Смолян с подкрепата на Факултета по математика и информатика (ФМИ) към ПУ „Паисий Хилендарски“, Научно-технически съюзи -Смолян, Община Смолян и РУО-Смолян.

КЛАСИРАНЕ

1-2 клас
1. ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян
2. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян


3-4 клас
1. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян
2. ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян
3.СУ „Отец Паисий“


5-6 клас
1. ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян
2. ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“
3. СУ „Отец Паисий“


7-8 клас
1.ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян
2. ППМГ „Васил Левски“ гр. Смолян
3. ОУ „Иван Вазов“ -Смолян


9-10 клас
1. ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян
2. ППМГ „Васил Левски“ гр. Смолян
3. СУ „Св.Св.Кирил и Методий“-гр.Смолян


11-12 клас
1. ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян
2. ПГИ „Карл Маркс“ гр. Смолян
3. ППМГ „Васил Левски“ гр. Смолян

Четвъртък, 17 Октомври 2019 20:28

ГЕРБ всяват разделение между селата 

На срещите в с. Стойките и с. Широка лъка жителите споделиха проблемите пред кандидат кмета Стефан Сабрутев и кандидати за общински съветници от Коалиция „БСП за България“. 
Хората от с.Стойките негодуваха, че се усеща разделение между селата „Умишлено в с.Стойките нищо не се прави от години, протестирали сме, но ако трябва отново ще протестираме. Плащаме едни от най-високите данъци, а в нашето село не се връща и 1 лев. Ние искаме да развиваме туризъм, но как с такива пътища?!“ 
 
IMG-10ce1ea711c1950ff5243e7061752c2d-V.jpg
 
В с.Широка лъка туризма трябва да се развива още, за да останат хората тук. Имаме природни забележителности като пещерата Ледницата и Белия камък, които не са развити.
Стефан Сабрутев и общинските съветници представиха част от мерките в управленската им програма свързани с развитието на туризма и плана за популяризирането на села като Широка лъка и стойките като целогодишни туристически дестинации. Кандидатите бяха изпратени с призив да не забравят обещанията си и че хората разчитат на тях за справедливи решения, за да се спре фаворитизирането на едни села пред други.
 
Пресцентър на БСП Смолян
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
платен материал
 
 

На 22 октомври, вторник, от 19:00 часа в Голяма зала на Театъра в Смолян, Център за изкуства "За Родопите" ще отпразнува 15-годишната си дейност в областта със Смолянската премиера на най-новия спектакъл на Петър Тодоров и Десислава Минчева - "Концертът". Входът за всички е свободен!

    Представлението е подходящо за всички възрасти и е част от културните празници на Община Смолян по случай празника на града. В спектакъла звучат най-обичаните български народни песни. Квартет от народни певици изнася концерт. Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената те се превръщат в „различни“ човешки същества, които с гласовете и песните си се докосват до божественото, и носят просветление за смисъла на човешкия живот.

     За 15 години Център за изкуства „За Родопите“ е продуцирал над 10 театрални и танцови спектакъла, с които има над 500 представления в 40 държави на всички континенти, вкл. САЩ, Перу, Китай, Сингапур, Австралия и други. Те са носители на многобройни национални и международни награди, вкл. и най-високото отличие в българския театър – наградата „Икар“. Центърът е основният организатор на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“.

Държавен архив Смолян им подари не показвана досега снимка на полк. Владимир Серафимов

Няколко минути отделиха от свободното си време учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, за да си припомнят славното ни историческо минало. Във фоайето на учебното заведение тържествено бе отбелязан предстоящия празник на Смолян 21 октомври – Денят на освобождението на Родопите. За полк. Владимир Серафимов, чийто име вече 107 години родопчани произнасят с признателност и благодарност, и за саможертвата и героизма на войните от 21 пехотен Средногорски полк разказаха ученици от шести и седми класове. Клуб „Съхрани българското“ с ръководител гл. учител Славка Палагачева, който е с над 10 годишна история, подреди изложба, посветена на Балканската война, която е освободителна за нас, родопчани.

„Най-важното е какво носим ние като историческа памет и съзнание и как го предаваме на следващите след нас. Балканската война за нас е освободителна. С пълно право ние родопчани можем да се гордеем с бойния път на 21 Средногорски полк и славния командир полк. Владимир Серафимов“, каза Палагачева, която представи изложбата, създадена съвместно с Вържавен архив – Смолян и с подкрепата на РИМ – Смолян.

73031967_919771445076794_2159187923507871744_n.jpg

Елена Стоянова – гл. експерт в Държавен архив – Смолян подари на училището една позабравена и почти неизвестна снимка на полк. Серафимов от последното му посещение в Родопите, през лятото на 1932 г. Тя е от фонда на чепеларската фотографска фамилия Савови. На нея полк. Серафимов е заедно с членове от Подофицерско благотворително дружество „Полковник Серафимов”, създадено през 1924 г. от подофицерите от Чепеларе, по-голямата част от които са служили в полка през 1912 г., под командването на офицера известен като Освободителят на Родопите. „Снимката ни дава още едни поглед върху това как е изглеждал полковника през 1932 година. Той ни впечатлява със своята героична осанка и множеството медали и отличия“, каза Стоянова.

След края на войната заслужилият офицер – полковник Владимир Серафимов излиза в пенсия. На предложението да бъде произведен в генералски чин, той отговаря: „Когато спасих Родопите и бях на върха на славата си, не бях произведен генерал. Нека си остана полковник Серафимов, както ме знаят и обичат хората, за разлика от всички онези генерали, за които народът никога не е чувал”. Полк. Владимир Серафимов остава до края на живота си верен приятел на родопчани. Те непрекъснато му засвидетелстват своето уважение и почит. Връх „Кавгжаджик” е преименуван на „Средногорец”, а паметникът-костница,  издигнат там е наречен Родопската Шипка. Всяка година поклонението на този паметник се превръща в празник за Средните Родопи.

Дата на състезанието - 17.10.2019 г.  / четвъртък/

 

  • • Час 14.00 – Издигане на знамето и химн на република България

пред паметника на полк. Владимир Серафимов /до Областна управа/

 

  • • Час 14.10 – Поднасяне на цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов от участниците

 

  • • Час 14.20 – Откриване на състезанието;

 

Час 14.30 - старт на 1- 2 клас;

Час 14.45 – старт на 3 – 4 клас;

Час 15.00 - старт на 5 – 6 клас;

Час 15.10 - старт на 7 – 8 клас;

Час 15.20 - старт на 9 – 10 клас;

Час 15.30 - старт на 11 – 12 клас;

 

  • • Час 16.00 – Старт на детските градини – от пешеходен мост между Родопски драматичен театър и Областна администрация, а финала ще е пред паметника на полк. Владимир Серафимов

 

  • • Час 16.45 – Награждаване на всички възрастови групи и закриване на състезанието – пред паметника на полк. Владимир Серафимов (до сградата на Областна администрация)

 

РИОСВ – Смолян извърши 15 проверки във връзка с нерегламентирано изгаряне на отпадъци от дейността на автосервизи, дървообработващи, текстилни и други предприятия. При извършените до момента проверки не са констатирани нарушения, но проверките на екоинспекцията продължават.

В началото на отоплителния сезон РИОСВ – Смолян припомня, че изгарянето на излезли от употреба гуми, масла, отпадъци от текстил, дървени дограми, отпадъци от мебелни производства и други леснозапалими материали, отделящи вредни вещества в атмосферата, е забранено.

При констатиране на нерегламентирано изгаряне и третиране на отпадъци от физически или юридически лица законът предвижда санкции в размер до 5000 лева за неопасни и до 50 000 лева за опасни отпадъци
Страница 1 от 1759

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!