Menu
По повод Деня на Земята, който тази година се провежда под мотото: „В природата нищо не съществува само“, Общинска администрация организира инициатива за засаждането на цветя, в която се включиха учениците от X б клас при ПГ „Васил Димитров” гр.Мадан с класен ръководител Милена Филипова, Младежкият парламент при НЧ „Иван Вазов-1999” и БМЧК.

Младежите дадоха своя принос за по-красива и по-чиста околна среда, като засадиха цветна леха в двора на училището. Всички участници в инициативата получиха за положения труд предметни награди, осигурени от община Мадан.

По повод Деня на Земята МКБППМН – Мадан организира любителска фотоизложба на Красимир Младенов, ученик в ПГ „Васил Димитров”, като младият фотограф получи награда от общината.
 
С 4 медала се завърнаха състезателите на спортен клуб „Арес-Мадан“ от държавното първенство по кикбокс в татами стилове. То се проведе през уикенда в София. В спортната проява маданския отбор се представи с общо 5 бойци, водени от техния треньор Антон Стоянов, които завоюваха 2 сребърни и 2 бронозови медали. 

При девойките младша възраст в кат. до 50кг стил киклайт на второ място се класира Мериам Михайлова. Сребро грабна и Виктор Янков при юношите в кат. +69 кг. В старшата възраст с бронзови медали се завърнаха Христо Райчев-74кг и Ванина Кичукова -55 кг.

Петият участник от маданския клуб - Ана Харлова отпадна на 1/4 финал от шампионката в категорията.
 
За поредна година плувният басейн в Златоград бе домакин на състезание по плуване, в което се включиха над 90 състезатели от Златоград, Смолян, Кърджали, Неделино, Мадан и Старцево. Организатори на мероприятието бяха плувният клуб на Златоград и Община Златоград, а наградите бяха осигурени от производителите на спортна екипировка „Делфина” гр. София.

На състезанието присъства Кметът на Община Златоград - Мирослав Янчев, който откри надпреварата и поздрави децата, като пожела успех на всички участници. Мероприятие като това, е стимул за местната власт да продължи да инвестира в плувния басейн, за да може децата и подрастващите да водят здравословен начин на живот чрез спорт.

В продължение на няколко часа плувците се състезаваха в различни дисциплини и щафети, като показаха отлични резултати и постижения. За атмосферата в плувния басейн се погрижиха и многото зрители, които не спряха да подкрепят любимците си през цялото време.

Всички участници получиха грамоти за участие и плувни шапки, а победителите и техните подгласници, освен медали, бяха наградени с раници, кърпи и плувни очила.
 
 
На 20 и 21 април 2019г. студенти по медицина от неправителствената организацията „Студенти по медицина на мисия“, съвместно с д-р Елина Белева и с подкрепата на Община Златоград, проведоха безплатно изследване на кръв и общ преглед на жители от с. Аламовци, с. Кушла и Крушкова махала в с. Ерма река, Община Златоград.

Мисията на студентите по медицина от Пловдив и София е да предоставят безплатни медицински услуги за жители на малки населени места, отдалечени от болници и имащи затруднен достъп до медицинска помощ. В трите населени места бяха прегледани и изследвани около 100 човека.
 
Прегледите и изследванията продължиха до късно вечерта в събота, за да бъдат обхванати всички желаещи. В неделя бяха раздадени резултатите от кръвните изследвания, които бяха с добри стойности. При част от прегледаните пациенти бе установено повишено артериално налягане, за което д-р Белева им препоръча консултации със специалист в тази област.

Младите медици останаха доволни от отзивчивостта на местните жители, които приеха присърце идеята за медицински услуги и в малките населени места.
 

    . Фирмите могат да бъдат обект на санкции в размер до 4% от оборота при наличие на повтарящи се нарушения.

    .  Онлайн платформите нямат общо задължение за наблюдение или за използване на филтри.

  .  Евродепутатите настояват свободата на словото и на медиите да бъдат защитени.

Интернет компаниите трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите, за да се борят с радикализацията и да допринесат за обществената сигурност.

С 308 гласа "за", 204 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се", Парламентът подкрепи предложение за регламент за борба със злоупотребата с интернет хостинг услуги за терористични цели. Компаниите, които системно и постоянно не спазват закона, могат да бъдат санкционирани с до 4% от глобалния си оборот.

Новоизбраният Европейски парламент ще отговаря за преговорите със Съвета на министрите относно окончателната форма на текста.

След като интернет компания, която хоства съдържание, качено от потребители (като Facebook или YouTube), и която предлага услугите си в ЕС, е получила заповед за премахване от компетентния национален орган, тя ще разполага с един час, за да го премахне или да забрани достъпа до него във всички държави членки на ЕС. Компаниите обаче няма да бъдат задължени да наблюдават информацията, която предават или съхраняват, нито да търсят активно факти, показващи незаконна дейност.

За да помогнат на по-малките платформи, евродепутатите решиха, че когато една компания никога преди това не е получавала заповед за премахване, компетентният орган трябва да се свърже с нея, за да й предостави информация за процедурите и сроковете, най-малко 12 часа преди издаването на първата заповед за премахване на съдържанието, което хоства.

Ако дадена компания е била обект на значителен брой заповеди за премахване, властите могат да поискат от нея да приложи допълнителни конкретни мерки (например да докладва редовно на властите или да увеличи човешките си ресурси). Евродепутатите от Комисията по граждански свободи се съгласиха да не налагат задължение за мониторинг на качено съдържание, нито за използването на автоматизирани инструменти.

Какво е терористично съдържание?

Законодателството е насочено към всякакви материали - текст, изображения, звукозаписи или видеоматериали, които „подбуждат или скланят към извършване на терористични престъпления или съучастие в тях, дават инструкции за извършване на такива престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група“, както и съдържание, даващо насоки за това как да се произвеждат и използват експлозиви, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели.

Съдържанието, разпространено за образователни, журналистически или изследователски цели, трябва да бъде защитено, според евродепутатите. Те също така дават ясно да се разбере, че изразяването на полемични или противоречиви гледни точки по чувствителни политически въпроси не трябва да се счита за терористично съдържание.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

На 22.04.2019г. в РУ-Смолян е образувано бързо производство срещу Р.К. на 27 години от с.Виево, общ.Смолян, затова че на 22.04.2019г. около 15:55часа в с.Влахово, общ. Смолян управлявал лек автомобил марка и модел "Сузуки Игнис" с чуждестранни регистрационни табели, издадени за друго МПС. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОД МВР и РУ-Смолян. Работата по случая продължава, съобщиха от полицията.
 
25 април - Велики Четвъртък в храм “Св. великомъченица Неделя“ – Райково:
От 08:00 часа - Утреня, Василиева св. Литургия, общ Маслосвет.
От 20:00 часа - Последование на 12-те Евангелия.
 
26 април - Велики Петък в храм „Св. великомъченица Неделя“ – Райково:
От 08:00 часа - Царски часове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница.
От 20:00 часа - Опело Христово.
 
27 април - Велика Събота в храм „Св. великомъченица Неделя“ – Райково:
От 08:00 часа - Василиева св. Литургия.
 
27 април - вечерта след 22,30 - посрещане на Благодатния огън в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” – Смолян.
От 23:30 часа - Пасхално среднощно богослужение в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”.
 
28 април - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО в храм “Св. великомъченица Неделя“ – Райково:
От 10:30 часа Пасхално последование на Второ Възкресение.
 
Архиерейско наместничество - Смолян
 
Още пет работни дни имат самоосигуряващите се лица да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2017 г. Въз основа на данните, декларирани в тези таблици, се определят окончателният размер на осигурителния им доход и окончателният размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски.
Най-лесно самоосигуряващите се лица могат да подадат декларация образец 6 с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в произволно избран офис на приходната Агенция безплатно и безсрочно.
До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да внасят и годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване. Те се превеждат с различни кодове за вид плащане: за фонд Пенсии – 55 11 11; за ДЗПО в УПФ – 58 11 11; и за здравно осигуряване – 56 11 11.
Повече информация за попълването на осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор от цялата страна.
 

Пейчо Кънев е най-публикуваният съвременен български поет в английски литературни издания и антологии с повече от 900 публикация в списания от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и др. Автор на девет книги с поезия и един сборник с разкази, публикувани в България, Америка и Европа. Стихотворенията му са се появявали в издания като: Rattle, Poetry Quarterly, Evergreen Review, Front Porch Review, Hawaii Review, Taj Mahal Review, Barrow Street, Sheepshead Review, Off the Coast, The Adirondack Review, Sierra Nevada Review, The Cleveland Review и много други. Съосновател и главен редактор на литературното издателство „Kanev Books”, Ню Йорк – от 2019 до 2013 г. “Последната вечеря” (Издателство за поезия ДА) е четвъртата му книга на български.

„Последната вечеря” от Пейчо Кънев

Пейчо Кънев по-ясно от всякога опитва да ни каже, че всеки един от нас е част от цялото, и от добрата, и от тъмната му страна, от гордата му поза на победител и от прахта, по която стъпваме. Мисля си, че това е книга на смирението, което не се е отказало. На копнежа, че всичко около нас има своето основание, дори и ние да не успяваме да го доловим докрай.

Иво Рафаилов

Тази книга на Пейчо Кънев е постоянно напомняне до всички нас, че поезията узурпира реалността. Той води читателите в много посоки, но постоянно ги завръща към познатото. Различните теми и символични повторения в творбите му създават наратив, който е по-голям от отделните стихотворения. Кънев ни издърпва в неговите светове, оставя ни да усетим интимността на гласа му, който изглежда, че се превръща в собствения ни глас. „Последната вечеря” принадлежи във всяка сериозна колекция с модерна поезия.

Глен Ливърс, главен редактор на “Poetry Quarterly”, САЩ 

Повече от 40 електромонтьори търси ЕВН в южна България. Липсата на квалифицирани кадри е все по-осезаема, затова електроразпределителното дружество е взело решение да подкрепи и инвестира в дуалното обучение. Това обяви Костадин Величков – изпълнителен член на Борда на директорите на Електроразпрадаление Юг. „След анализ на необходимостта ни, стигнахме до извода, че бизнеса и образователната система трябва да започнем заедно да инвестирам в подготовката на кадри за електротехници. Преди две години стана ясно, че в южна България почти всички бивши електротехникуми или паралелки към механотехникуми с електронасоченост са закрит, а ние се нуждаем от електротехници. Затова решихме да инвестираме в дуалното обучение“, каза още Величков. В момента електроразпределителното дружество си партнира с шест училища в Смолян, Кърджали, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Пловдив. 70 ученици се обучават в специалността електрообзавеждане на производството. В Смолян подобна паралелка има от тази учебна година в ПГТТ „Христо Ботев“. В нея се обучават 9 ученици. Дружеството поема стипендии на част от учениците, осигуряват необходимите практики за учениците от 11 и 12 класове. „Надяваме се след като завършат образование да започнат работа при нас. Първият випуск завърши миналата година / 2018/ в Бургас и от пет ученици, четирима вече са работят в КЕЦ-овете там“, добави Костадин Величков. Своята инвестиция в дуалното обучение Дружеството е съгласувало и с МОН. Наложило се да се променият част от програмите, от учебните материали, училищата били оборудвани с необходимите пособия за практика и т.н., за да могат децата, след като завършат образование, да бъдат полезни на бизнеса.
 
 
 
Страница 1 от 1705

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!