Menu
В събота, 29 юни от 9 часа, църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Борино ще отпразнува своя храмов празник и 80-годишния си юбилей. За случая ще пристигне архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Той ще отслужи светата божествена литургия заедно с председателя на храма протойерей Тодор Веселинов и духовници от Смолян.
 
Църквата в село Борино е съградена с помощта на Пловдивска света митрополия и с волни пожертвования от българските семейства, заселили се там след Първата световна война, когато границата с Гърция се затваря и ограничава родопчани да ползват паша за стадата си там през есенно-зимния сезон. С местното население намират общ език и досега са в добри съседски отношения.
 
Тази света обител е открита и осветена през 1939 г., а в края на миналия век и началото на този е разширена и обновена, с каменна зидария, с иконостас и с вградени частици от светите мощи на Великомъченик Трифон.
 
Патроните на храма светите апостоли Петър и Павел са от първите ученици и последователи на Христос, ревностни проповедници на Неговото учение, претърпели много страдания и гонения. Те са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители". Нека на Петровден да сме заедно и да почетем двамата смели и пламенни пазители и разпространители на Христовата вяра!
 
Архиерейско наместничество - Смолян
 
Каним Ви на националния фестивал на старите градски, шлагерни и популярни песни, „ Полъх от минали мечти“, който ще се състои за четвърта поредна година в гр. Чепеларе на площад „Олимпийски“. Официалното откриване ще бъде от 16:30 часа на 29 юни 2019 г. Отново председател на журито ще бъде Христо Кидиков. Tази година песните ще бъдат разделени в две отделни категории – стари градски песни и шлагерни и популярни песни – като ще има награден фонд и за двете, а самите изпълнители ще могат да се изявявaт като група или солисти, дуети и трио. Фестивалът за шлагерна и стара градска песен „Полъх от минали мечти“ е единствен за региона на Родопите. Организатори на фестивала са Община Чепеларе, НЧ „Родопска искра 1880“ и Сдружение на ресторантьори, хотелиери и търговци в Чепеларе.

В навечерието на фестивала за нашето добро настроение ще се погрижат изпълнителите Елена Маленкая, Екатерина Лимарова, Татяна Баланчук, Илья Баланчук с концертната програма “От Русия и любов“ - любими и популярни песни от Русия и България. Концертът ще започне в 18:00 часа на 28 юни на градския площад.

На 29.06.2019 г. от 20:00 часа на площад „Олимпийски“ ще бъдем в компанията на обичаната българска изпълнителка Мими Иванова. По - късно от 21:30 часа пред Паметника на загиналите във войните чепеларци ще бъде представено светлинно-звуковото шоу. Спектакълът-„пърформънс“ „Звук и светлина – Паметта на Чепеларе“ ще бъде представен на зрителите, като акцентира върху величието на историята и важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

Програмата на светлинно-звуковото шоу „Звук и светлина – Паметта на Чепеларе“ ще продължи и на 30 юни 2019 г.

Същевременно в к.к. Пампорово и Мечи чал по повод откриването на летен сезон 2019 г. и новия Конферентен блок в комплекса, на 29.06. лифтовите съоръжения ще могат да се ползват безплатно.

Туристически център Пампорово ще обслужва туристите в курорта с актуална информация за услуги, забележителности и маршрути. Целта му е да ориентира гостите на курорта за възможностите за спорт и активна почивка като: планинско колоездене, плуване, конна езда, пешеходен туризъм, тенис, футбол, риболов, туристически и алпийски маршрути, спускане с лодки в пещера, джип сафари, скално катерене.

Заповядайте на един прохладен уикенд в Чепеларе и к.к. Пампорово!
 
 
427 деца или около 2/3 от родени през 2018 година са в семейства без сключен граждански брак. Това каза началникът на ТСБ в Смолян Николай Славов. През миналата година в областта ни са се родили общо 674 деца. В териториален аспект най-висока е раждаемостта в общините Рудозем, Мадан и Чепеларе. С най-ниска раждаемост през 2018 г. са общините Неделино, Девин и Баните. Броят на жените във фертилна възраст към 31.12.2018 г. е 19 208, като спрямо предходната година той намалява с 819, а спрямо 2016 г. - с 1 625. 82.0 % от ражданията се осъществяват от жените на възраст от 20 до 34 години. През 2018 г. средната възраст на майката при раждане на дете в областта е 30 години. Регистрирани са 17 случая на многоплодни раждания, което е с 5 случая повече отколкото през 2017 година. И макар че близо 64 % от новородените са извънбрачни, статистическите данни сочат покачване на броят на сключените бракове през 2018. Общият им брой е 328 и са с 8 повече от предходната година. Броят на разводите през 2018 г. е 87 и е с 3 по-малко от този през 2017 година.
 
Всички лифтове в курорта ще бъдат безплатни на 29 юни по повод официалното откриване на летния сезон в курорта
 
На 29 юни т.г. (събота), курортът Пампорово ще предложи на своите многобройни гости изпълнена с разнообразни и привлекателни събития и възможности програма във връзка с официалното откриване на новия си Конгресен център и сезон “Лято в Пампорово”.

В 17.30 часа в зала “Родопи” на изцяло обновения хотел Перелик 5* в присъствието на представители от различни браншове и медии ще бъде презентиран и открит Конгресен център “Пампорово”, ще бъдат показани всички новости за сезон “Лято в Пампорово”, собственикът на курорта и мениджърският му екип ще разкрият и по-нататъшните планове за развитието на курорта. Гости на събитието ще бъдат героите от хитовия тв сериал “Дяволското гърло” Теодора Духовникова и Владимир Карамазов.

Преди това, в 10.30 часа ще има още едно откриване – на новоизградения Туристически център и запознаване с услугите, които той предоставя на туристите.

За всички гости на курорта на 29 юни лифтовете ще работят безплатно.

Деца, младежи и възрастни ще могат да се забавляват през целия ден в новопрострените детски кът и приключенски парк, а новия уелнес център в хотел “Орловец” ще предложи достъп за любителите на релаксиращите и разкрасителни процедури през целия сезон. За любителите на вълнуващи преживявания на открито вече са на разположение трасетата на велопарка, както и туристическите маршрути, за които са осигурени опитни водачи и транспорт.
***
Конгресен център “Пампорово” представлява добре планиран и осигурен на най-високо техническо ниво комплекс от 5 зали с различен капацитет и общ капацитет от 1 100 места. Най-голяма и единствена по рода си в курорта е поливалентна зала „Родопи“ със 750 места, която може да се раздели на две зали по 600 и 150. Останалите 4 зали са разположени в непосредствена близост до голямата зала и са с капацитет от 50 до 90 места. Залите от конферентния блок са в близост до основния и най-голям ресторант в курорта. Конферентният център се намира в отделно крило на хотела, разполага със самостоятелен вход и чрез топла подземна връзка е свързана с петзвездния хотел Орловец. Под залата има изградени два подземни паркинга на Перелик и Орловец, а до нея има и открит паркинг. Комплексът е изграден така, че да е достъпeн за трудноподвижни хора.

Туристически център Пампорово ще обслужва целогодишно туристите в курорта с актуална информация за услуги, забележителности и маршрути. Целта му е да ориентира гостите на курорта за възможностите за спорт и активна почивка като: планинско колоездене, плуване, конна езда, пешеходен туризъм, тенис, футбол, риболов, туристически и алпийски маршрути, спускане с лодки в пещера, джип сафари, скално катерене.

За улеснение на туристите в курорта е въведена кол център система за получаване на актуална и навременна информация от вело зоната, работещи лифтове и отворени трасета, както и за директна връзка с ПСС или хотелите. А като допълнително удобство туристите могат ежедневно да се информират за атмосферните условия в Пампорово в реално време чрез новата автоматична услуга SUMMERTIS, която се обновява няколко пъти в деня и дава необходимата метеорологична и актуална информация за курорта автоматично.

„Велопарк Пампорово“ разполага с 15 велотрасета и обща дължина над 35 км. Трасетата и маршрутите са с различни нива на трудност, подходящи както за любители и начинаещи колоездачи, така и за професионалисти. За удобство на туристите във вело зоната има поставени на няколко места безплатни Wi-Fi зони, а за любителите на природата – има няколко панорамни площадки с фото рамки за запечатване на невероятната панорама от Родопите и незабравими моменти.

“Пампорово Адвенчър парк” е най-новата атракция в курорта в развитие, която на този етап ще предлага нова въжена градина за малки и големи, обособени места за почивка и пикник, въздушна възглавница за скокове и допълнителни атракции около язовира в курорта.

“Детски кът Пампорово” e стратегически разположен на входа на курорта и предлага целогодишно детска занималня за деца над 4 години с различни кътове със занимателни игри и киносалон. В детския клуб всеки родител може да остави детето си вътре в центъра или на открито, за да ползва детската площадка и батут пред центъра. Предлага се организиране на детски тържества и рождени дни в клуба.

Mountain Wellness Lounge Орловец предлага различни терапии и здравословни релакс процедури. На разположение на туристите в изцяло обновения хотел са вътрешен басейн с изглeд към планината, хамам, солна стая, сауна, билкова сауна, парна баня, арома парна баня, фитнес, фреш бар, хидромасажна баня, релакс зона, тропически контрастен душ, инфрачервена хало сауна, масажни кабинети и салон за кало и луга лечение.
 
 
В Деня на Рождението на Христовия Кръстител – св. Йоан Предтеча, в едноименния параклис в Долно Райково, гр. Смолян, сред десетки миряни бе отслужен празничен водосвет. Последованието изпълни архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха протойерей Живко Желев, председател на храм „Св. Теодор Стратилат“, който отговаря за параклиса, и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Горно Райково.
 
С тях бяха иподякон Николай и църковният хор към храм „Св. Теодор Стратилат“. Хористите посрещнаха пристигането на архимандрит Висарион с песнопението „Достойно ест“ – химна за възхвала на Св. Богородица, след което започна богослужението. По време на водосвета молитвите бяха отправени към св. Йоан да дарува здраве, спасение, мир, любов, благословение на всички в енорията и в града. Осветени бяха петохлебия и почерпки за здраве, донесени от богомолци, както и благословеният обяд, който тази година е постен поради започващия днес Петров пост.
 
Иконом Запрян Шиков припомни библейското житие на славния пророк Кръстител: „Той се роди на днешния ден - 24 юни, от майка Елисавета и баща Захарий, който написа на дъсчица, че Йоан му е името. Днес се роди Предтеча Господен - най-великият между пророците Св. Йоан Кръстител. След като неговите родители отминаха от този земен живот, Бог го прибра в пустинята, където стоя до времето, когато се изпълни реченото за св. Йоан, че той ще проповядва покайното Кръщение и ще приготви пътеките на Месията Спасител Господ Иисус Христос.“
 
Към всички присъстващи Архимандрит Висарион се обърна с поздравителните слава: „Честит и благословен да бъде празникът. На многая и благая лета!“
 
От името на църковното настоятелство бяха подарени на богомолците 100 иконки на св. Йоан Кръстител.
 
 
Росица Примовска
 
Над 210 000 фискални устройства работят по новите изисквания
Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.
30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, напомнят от НАП.

Чрез новите касови бележки потребителите също вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли напълно безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Над 210 000 касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация.
 
Наближава краен срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция. Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.
 
 
 
Англичани, французи и германци доминираха в зрелищната вело надпревара и окупираха призовите места в основните категории
 
От 20 до 23 юни в Пампорово се проведе петото поредно издание на „Пампотово Байк Фест“, а основен акцент в програмата на фестивала тази година бе домакинството на страната ни за първи път на кръг от елитната европейска серия от състезания – „iXS Downhill Cup”.
 
През 4 дни на фестивала Пампорово се превърна в средище на някои от най-добрите колоездачи от цяла Европа, а адреналина и зрелищата бяха на много високо ниво. Над 150 състезатели се включиха в състезанията част от събитието, а чужденци оглавиха челните места в повечето от категориите.
 
Всички състезатели бяха изправени пред 1800 метровото трасе за спускане на Велопарк Пампорово и трябваше да се справят с множество стръмни и технични участъци, корени, камъни, големи скокове и всякакви други естествени и изкуствено създадени препятствия.
 
Джордж Ганикот (Великобритания), Уил Харт (Велокобритания) и Томас Гуибал (Франция) бяха най-бързи на финалите в неделя, успяха да спрат хронометъра под 2 минути и 30 секунди когато се и заслужено се качиха на призовите места на почетната стълбичка. Първи сред българите в категория мъже елит бе Йоан Нейчев, който постигна време 2:38.24, което го нареди на 7 позиция.
 
При юношите най-бърз бе Йордан Анчев (България), следван от Румен Белезирев (България) и Мориц Стейнс (Германия). При мъжете над 30 години, конкуренцията също бе на много високо ниво, а класирането оглави Бени Страсер от Германия, следван от Джорди Баго (Испания) и дългогодишния шампион на България Росен Ковачев.
 
При дамите, навръх 15-тия си рожден ден, най-добро време успя да постигне младата надежда на България Изабела Янкова, която оглави отворената категория, тъй като все още няма необходимата възраст, за да се състезава в елита. С второ време и първо място в категория жени елит се класира Маргарида Бандейра от Португалия.
 
По време на Пампорово Байк Фест 2019 се проведоха още много съпътстващи събития, сред които втори кръг от „Виваком Даунхил Серии“, трети кръг от Детските байк серии, националния шампионат по форкрос, както и премиерата на най-новия колоездачен филм “Return to earth”.
 
За всички призьори в отделните категории имаше подготвен паричен награден фонд от над 5000 лв., осигурен от Нисан България и Ред Бул, както и много предметни награди от Допелхерц, Веломания и Анимал. Наградите бяха връчени лично от кмета на град Чепеларе Славка Чакърова.
 
Събитието събра стотици зрители около трасетата, които наблюдаваха с интерес зрелищните спускания на колоездачите и преживяваха заедно с тях част от адреналина. За радост на всички, състезанията преминаха без сериозни инциденти, а организаторите споделиха, че вече планират следващото издание на феста през 2020!
 
На 24.06.2019г. в РУ - Девин е започнато бързо производство срещу С.Ш. на 47 години от с.Късак, общ. Доспат, който на 23.06.2019г. около 23.00ч. в дома си в с. Късак, е нанесъл средна телесна повреда в условията на домашно насилие на съпругата си – 39-годишна жена от с.Късак, като същата е с избити три зъба на горната челюст и със счупен нос. След преглед в ФСМП - Доспат жената е насочена за лечение към МБАЛ "Св. Георги" гр. Пловдив. Местопроизшествието е запазено и посетено от дежурна оперативна група при РУ - Девин. 47-годишният С.Ш. е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава, съобщиха от полицията.
 
На 12.06.2019 г. в сградата на Община Чепеларе се проведе заседание на експертно-консултативната комисия, съгласно Заповед №255 от 10.06.2019 г. на Кмета на Община Чепеларе, във връзка със стимулиране на деца, занимаващи се със зимни спортове на възраст до 16 години и състезаващи се за спортен клуб или организация извършваща спортната си дейност на територията на Община Чепеларе.
 
Консултативната комисия реши тази година стипендия „Екатерина Дафовска“ да бъде присъдена на Ивана Иванова Баталова, която се състезава за Спортен клуб по сноуборд „Амер спортс“.
 
Община Смолян продължава да ремонтира и възстановява детските площадки в Смолян и кварталите. Подменя се нарушената настилка, боядисват се дървените пейки, монтират се нови детски и фитнес съоръжения. Сменят се повредени детайли и изгнили елементи. Ценните придобивки за децата са боядисани и освежени с цветни бои, които да създават настроение на малчуганите. Поредните ремонтирани детски съоръжения са в ж.к. Прогресите в кв.Устово и на Новия център в Смолян.
Община Смолян призовава гражданите да се грижат и опазват площадките на които играят децата ни, за да бъде приятно на всички. За съжаление детските площадки, пейките и кошчета стават постоянно обект на кражби и посегателства.
 
Пресцентър на община Смолян
Страница 1 от 1726

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!