Menu
Неделя, 06 Януари 2019 20:06

Три кръста на Богоявление хвърли архимандрит Висарион

Публикувана от Прочетена 905 пъти

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион на Богоявление извърши на три места църковния ритуал за хвърляне  на светия Кръст и освещаването на водите – в Смолян, Широка лъка и епархийския манастир „Св. Пантелеймон“. Преди това отслужи  тържествено Богоявленската св. Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ заедно със свещениците от храма Димитър Михайлов и Иван Марински. С тях участваха иподяконите Даниел Георгиев, Валери Здравчев, Илия Михайлов и Георги Гаджев. Песенното звучене бе на църковния хор с диригент Мария Кисьова. На Литургията присъстваха  кметът на община Смолян Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов, зам.-областният управител Адриан Петров, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, богомолци от града и гости.

P1120138.JPG

Пред храма архимандрит Висарион отслужи Велик водосвет, за да благослови след това със светената вода знамето на  101 Алпийски полк и всички войни, както и вярващите и водите, в които хвърли по-късно ритуално св. Кръст. Точно тогава долетяха в снега ято  гълъби и кацнаха  пред ритуалната маса за водосвета и на площада пред строените войни със знамето. Впечатляващо… Многозначително...

P1120194.JPG

Архимандрит Висарион изрече специалната за случая молитва, с която се измолва  Бог с небесното си благословение  да посети знамето и съоръженията на полка и всички служещи в него. Да им дава смелост, сила и победоносна надежда. В сърцата им да се проявяват радост и сила, бодрост и мъжество. След като  поръси със богоявленската вода знамето и всички войни, ръководителите и миряните, от храма потегли към река Черна  внушително шествие с иконата на Свето Кръщение Господне, духовенството, общинския духов оркестър, войните и граждани. На моста до АРЗ архимандрит Висарион ритуално вхърли във водите св. Кръст на храм „Св. Висарион Смоленски“. Чакаха осем смелчаци.  Улови го младият лейтенант Димитър Панайотов, родом от Ямбол, служещ в полка. Радостни възгласи допълниха  ритуала. Архимандрит Висарион най-напред благослови с Кръста момчето, а след това и вярващите, някои от тях дошли на брега на реката с децата си.

46666P1120255.JPG

Второто вхърляне на св. Кръст архиерейският наместник извърши в с. Широка лъка при храм „Успение на Пресвета Богородица“ с енорийски свещеник Иван Марински. Там го очакваха  с младежко родопски хоро кметът на селото Васил Седянков, църковни настоятели и много вярващи. Пред събралото се множество Негово Високопреподобие архиерейският наместник  произнесе молитва за успех на народа – да даде Бог да обичаме родната си земя, да пребиваваме в радост, слава и щастие, да процъфтява християнската вяра. Божият закон да ни учи на мир и съгласие, да се пазим от раздори, несъгласия и размирици, та да бъдем единни и силни. В ледените води на Широколъшка река се хвърлиха 18 момчета. Щастливецът се оказа 25-годишният Ясен Димитров от селото, който е пожарникар и живее в София.

P1120366.JPG

Третото хвърляне на  Богоявленски кръст бе на църквата  „Св. Пантелеймон“ към едноименния епархийски манастир над Смолян. След Велик водосвет дошлите предимно от страната вярващи трябваше да разбият дебелия леден пласт над  басейна в манастирския двор, за да могат четиримата мъже да скочат за Кръста.  Улови го брат Георги. Бог му даде да се зарадва от сърце. Той е дарител на земята и първи  помощник на  фондация „Св. Пантелеймон“, съградила манастирския комплекс,  с председател сестра послушница Христина.

464666P1110876.JPG

Един богат на духовни преживявания ден  не само  с библейското  припомняне на Кръщението на Божия Син в река Йордан от св. Йоан Кръстител, а и с размислите дали спазваме наставленията, дадени от Този, който дойде  да спаси човечеството и да изкупи греховете ни.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!