Понеделник, 13 Януари 2020

Три са случаите на заболели от свински грип в смолянско. Заболеваемостта е много под епидемичните стойности

Публикувана от
Д-р Сийка Чернева
Д-р Сийка Чернева Смолян днес!
Д-р Сийка Чернева|||| Д-р Сийка Чернева|||| Смолян днес!||||

25 са регистрираните случаи на грип и остри респираторни заболявания през миналата седмица /06.01 – 12.01.2020 г./.Заболеваемостта е 90,03 на 10 000 население, което е значително под епидемичните стойности. Това каза д-р Сийка Чернева - нaчaлниĸ нa диpeĸция “Haдзop нa зapaзнитe бoлecти” в Peгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeĸция в Cмoлян.

По възрастови групи заболелите са както следва: 0 – 4 години – 5 случая; 5 – 14 години – 7; 15-29 години – 3 случая; 30 – 64 години – 6 и над 65 години заболелите са 4. Тази година епидемичната стойност за нашия регион е над 220 на 10 хиляди. „Констатирани са три случая на свински грип, потвърдени в референтна лаборатория. Жена на 37 г.,  мъж на 51 г. и дете на 7 години. При мъжа и жената са настъпили усложнения. Те са с пневмония и са настанени за лечение в MБAЛ-Cмoлян. Седемгодишното дете вече е в добро състояние“, каза д-р Чернева. По думите й грипът е заболяване, което бързо се разпространява, предава се по въздушно капков път. Заболяването започва внезапно, с висока температура, със силно изразена отпадналост, с болки в мускулите и ставите.

В последствие се появяват хрема, кашлица и други симптоми. „При поява на първи симптоми незабавно трябва да се потърси медицинска помощ,  за да се проведе адекватно лечение с антивирусни препарати. Не бива да се прибягва до самолечение, за да се избегнат усложнения“, каза още д-р Сийка Чернева. Тя беше категорична, че антибиотиците не лекуват грип. Те се назначават от лекар при наличие на вторична бактериална инфекция. Грипът е вирусна инфекция и се лекува с антивирусни препарати. След като вече сме в период на регистрирани заболели от грип, от изключително значение е превенцията.

Необходимо е да се избягват затворени помещения, където има много хора; да се избягва контакт с болни хора; да се  спазва лична хигиена - често миене на ръцете или използване на дезинфектант на алкохолна основа, който унищожава вируса; да се спазва етикета на кихане и кашляне, т.е. да закриваме устата с еднократни кърпи, които след това да бъдат унищожавани. Ако има заболял в семейството, да се изолира в друга стая, контактните с него да носят маски, които да се сменят на два – три часа. Помещенията да се проветряват често и да се дезинфектират. Относно ваксините за грип, вече е късно за тях, тъй като са нужни поне две или три седмици, за да се изгради имунитет.

Прочетена 1721 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!