Цената на смилянския фасул надхвърли 12 лв. заради слаба реколта

Цената на смилянския фасул надхвърли 12 лв. заради слаба реколта
Новата реколта смилянски фасул поскъпва заради оскъдни добиви през тази година, съобщиха от Земеделската кредитна кооперация в Смилян. Едрият сорт фасул се продава над 12 лв., а по-дребният смилянски боб върви по 10 лв. Реколтата от деликатесния фасул е значително по-слаба от други години в резултат на неблагоприятни метеорологични условия през това лято.
 
Около 15 тона са прогнозните добиви от фасул в селата от горното поречие на Арда, според Сафидин Чикуртев, председател на кооперацията.

Период на засушаване и продължителна жега през лятото се оказал пагубен за насажденията от фасул в Смилян. При високите температури цветовете на смилянския боб окапват, затова този сорт фасул вирее най-добре при специфичния климат на района от горното поречие на Арда, обясняват от кооперацията. Добивите на отделни бобени фермери не надвишават една трета от обичайния урожай.

Реколтата от смилянски фасул вече е прибрана и част от количествата се сушат преди да стигнат до пазара. Купувачи и ценители на пъстрия родопски боб пристигат още в началото на есента, за да се запасят с продукта. Търсенето е голямо, но добивите са ограничени, твърдят производители.

Традиционният празник на смилянския фасул засега е отложен заради противоепидемичните мерки. Организаторите на бобената фиеста имат готовност да насрочат празника, ако след края на октомври отпаднат ограниченията за провеждане на масови събития, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре