Ученици от училища в Смолян ежегодно вземат участие в симулативен административен процес

Ученици от  училища в Смолян ежегодно вземат участие в симулативен административен процес
По традиция ученици от училища в областния град ежегодно вземат участие в симулативен административен процес в деня на отворените врати в Административен съд – Смолян., съобщават от съда.

Ежегодно образователната  програма на ВСС и МОН "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие“, която се провежда с учениците от горните класове приключва с възстановка на казус разгледан в съда по действителен случай. Учениците влизат в ролята на съдии, адвокати, прокурори, полицаи, свидетели и юрисконсулти. Техни ментори са действащи прокурори от Районна и Окръжна прокуратура, служители от Областна дирекция на МВР, съдии и адвокати.

По подготвения тази година от съдия Петя Оджакова казус, ще бъде извършена визуализация в средата на м. април. По време на визуализацията стартират всички процесуални действия, по които по-късно ще се развие административнонаказателния процес. Той завършва с провеждане на съдебни заседания във въззивната и касационна инстанция, които се излъчват онлайн. Тази година събитието ще се проведе на 20 април. В деня на отворените врати в съда присъстват не само участниците, но и техни родители и ученици взели участие в такива процеси в предходни години.
 
Източник: Административен съд Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре