Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Неделя, 20 Октомври 2019

Ученици от Златоград, Мадан и Смолян научиха повече за ЕП на посещение в София

Публикувана от
Ученици от Златоград, Мадан и Смолян научиха повече за ЕП на посещение в София
  Снимка: Пресслужба на Европейския парламент
Ученици от Златоград, Мадан и Смолян научиха повече за ЕП на посещение в София Снимка: Пресслужба на Европейския парламент
Ученици от средни училища в Златоград, Мадан и Смолян посетиха Бюрото на Европейския парламент в България на 18 ноември и се срещнаха с членовете на ЕП Андрей Новаков и Петър Витанов. Младежите научиха повече за възможностите, които Европейският съюз им предоставя.
По време на посещението си в Дома на Европа групата ученици и учители от СУ „Антим I“, Златоград, СУ „Отец Паисий“, Мадан, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Смолян, имаха възможност да се срещнат и разговарят с евродепутатите Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д), както и с екипа на Бюрото на ЕП в България.
 
„Вие сте новото поколение, на което разчитаме да изведе България окончателно, наред до другите западни държави от ЕС“, каза Андрей Новаков. Той поощри младежите да пътуват и печелят международен опит, да се възползват от възможностите, които ЕС им предоставя, и след това да приложат наученото в България. Евродепутатът мотивира учениците, напомняйки им, че „по-нищо не отстъпвате на вашите връстници от Европа“, и подчертавайки, че „от колкото по-малко населено място идвате, толкова повече трябва да вярвате в себе си.“
Петър Витанов сподели своя опит като политик и описа как изглежда един ден от работата на евродепутат. Той отговори на множество въпроси на учениците спрямо дейността на Европейския парламент, засягайки теми от околната среда до правата на работниците в ЕС, и подчерта важността от това младите да бъдат политически активни граждани. „Само чрез организиране на еднакво мислещи хора, могат нещата да се променят към по-добро, а това става чрез политиката“, отбеляза той.
 
Двамата евродепутати се обединиха около важността при всяка възможност да се работи в полза на България на европейско ниво и потвърдиха, че въпреки политическите си различия обединяват усилия в името на българския интерес.
Екипът на Бюрото на ЕП представи на учениците широкия спектър от програми на ЕС, които поощряват и подкрепят младите хора, като Еразъм+, стажове в европейските институции. Те от своя страна проявиха ангажираност по теми като зелена икономика и регионално развитие и се интересуваха от реалните правомощия на евродепутатите по текущи проблеми като опазването на околната среда, иновации в образованието и последствията от евентуален Брекзит.
 
Младите хора показаха своите знания и дълбока осведоменост по редица европейски теми, справяйки се блестящо на подготвената за тях игра с въпроси, свързани с устройството на Европейския съюз. По време на посещението си в София учениците имаха възможност да разгледат забележителности в столицата, свързани с европейската интеграция на България.
 
През юни 2018 г. ученици от СУ „Антим I“, Златоград, СУ „Отец Паисий“, Мадан, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Смолян, взеха участие в регионалното състезание „Евроскола“ за областите Кърджалийска и Смолянска.
Състезанието „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“. От 2006 г. насам, повече от 110 български училища и над 3600 български младежи са били част от програмата.
 
Пресслужба на Европейския парламент
Прочетена 794 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!