Menu
Сряда, 02 Март 2016 10:51

Ученици сръчно увиха бели и червени конци в уникални мартенички

Публикувана от Прочетена 1255 пъти
Ученици сръчно увиха бели и червени конци в уникални мартенички снимки: Първо СОУ
В очакване на Баба Марта, първи „а“и първи „в“ клас на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ организираха „Работилница за мартеници“. Заедно с техните родители и учители вплетоха с бял и червен конец старание, любов, въображение и уникалност! Малките ръчички сръчно увиваха бели и червени конци, нижеха мъниста, преплитаха бяла и червена прежда, творяха, а усмивките не слизаха от лицата. Успяха да поддържат настроението на гостите с песента „Мартенички“.
 
martenn
 
Учениците пък от II Б клас, с ръководители г-жа Юлия Митрева и г-жа Теодора Доневска, се включиха в “Музейно ателие за мартеници”, което бе организирано в Регионален исторически музей "Стою Шишков " – Смолян. Участниците се запознаха с обичаите около празника и старите поверия за изработване и носене на мартеници в различни селища от Средните Родопи. Разкрити бяха тайните на автентичните родопски мартеници.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!