Menu
Петък, 05 Юли 2019 20:23

Учениците от област Смолян и тази година постигнаха едни от най-високите резултати на национално ниво от външното оценяване и държавните зрелостни изпити

Публикувана от Прочетена 1529 пъти
„Както многократно сме подчертавали, образованието е приоритетна политика на нашето правителство с премиер Бойко Борисов. Ние ежедневно се ангажираме с проблеми на образованието, и се радвам, че тези усилия дават своите резултати.“, каза областният управител Недялко Славов на пресконференцията по повод приключилата кампания по провеждане на държавните зрелостни изпити и външното оценяване, която даде днес съвместно с началника на РУО-Смолян – Мария Семерджиева.

„Трайно оставаме областта с едни от най-високите комплексни и обобщени резултати на национално ниво от външното оценяване и държавните зрелостни изпити, и това се затвърждава като тенденция вече десета година. Очевидно е, че образованието в Смолянска област е на най-високото и добро ниво в страната, но нашите усилия са насочени да го правим още по-добро и още по-адекватно, съобразено с изискванията на времето, в което живеем.“

Областният управител Недялко Славов подчерта, че се следва патриотичния елемент в образованието и възпитанието на децата и учениците. Той отбеляза, че има още върху какво да се работи и една от целите е подобряване на връзките между средните и висшите училища на територията на област Смолян. „Споменавам тези посоки, тъй като виждам смисъл да се влагат усилия в надграждане на тези добри резултати, които показваме в средното образование.“ Славов изказа благодарности към учениците и учителите, както и към Министерството на образованието и науката и в частност към Регионалното управление на образованието-Смолян, на чиито усилия се дължат добрите резултати, постигнати от учениците.

Мария Семерджиева – началник на РУО-Смолян представи подробно резултатите на учениците от област Смолян на държавните зрелостни изпити и външното оценяване. Резултатите през 2019-та година от националното външно оценяване (НВО) след IV клас нареждат област Смолян на престижното първо място. Изпитаните 833-ма ученика от 45 училища в региона са показали общ среден резултат от мн.добър 5.38. От тях 811 са се явили на изпит по Математика, като са изкарали общ среден резултат мн.добър 5.23; по Български език и литература 813 ученика са изкарали общ среден резултат мн.добър 5.30; явилите се на НВО по Човекът и обществото 810 ученика – мн.добър 5.44, а по Човекът и природата 812-те четвъртокласници от Смолянска област са постигнали обща средна оценка отличен 5.55.

Резултатите от НВО след VII клас и зрелостните изпити затвърждават първенството на учениците от област Смолян, нареждайки трайно региона ни на второ/трето място в страната.

Семерджиева отправи призив към учениците, кандидатствали след VII клас, и техните родители да следят графика на дейностите за осъществяване на държавния план-прием.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст дава изключително добри резултати, като през изминалата 2018/2019 учебна година на територията на област Смолян няма нито едно отпаднало от образователната система дете.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!