Уникален по рода си празник на кристала стягат в Мадан

Уникален по рода си празник на кристала стягат в Мадан

Уникален по рода си празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan” ще се проведе на 12-и и 13-и май в Мадан.

Той е посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята в района. Целта на събитието е да популяризира идеята за превръщане на основния поминък на местното население в туристическа забележителност.

До сега подобни инициативи, които да популяризират маданския кристал се правиха в рамките на традиционните празници на Мадан, а тази година организаторите посвещават специални дни за провеждането му, като се надяват  празникът да стане традиционен.

Събитието, което е уникално за България ще предложи богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.

Организирана е фолклорна програма, която ще бъде представена от читалищата и външи гост изпълнители. Ще се състои и надиграване „Кристали под земята – хоро в душата” с гостуващи танцови състави от областта. Предвидена е и кулинарна изложба на родопски ястия.
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре