Menu
Четвъртък, 06 Декември 2018 12:35

Урологът, доц.д-р Асен Маргаритов написа Автобиографична хроника

Публикувана от Прочетена 2157 пъти

Новата книга на доц.д-р Асен Маргаритов „ Спомени от личния ми, семеен, професионален и обществен живот”е на бял свят и всеки желаещ може да я прочете. Аз я прочетох с голям интерес. Първо, защото чрез нея научих повече неща за уважавания и достолепен лекар от смолянския квартал Райково.Второ, защото е написана на достъпен, ясен език, без никаква преднамереност и тенденциозност.

Или както сам авторът споделя :”В книжовния си труд се стремях да бъда честен. Казвах истината. Защото истината и само истината е достойна за обич и почит.”Книгата разкрива не само трудния житейски път и професионалното израстване на лекаря от Родопите, но ни препраща към онези времена, когато болниците не са били търговски дружества и е нямало клинични пътеки. А грижата за болния е била пословична и всеотдайна.

Доц.д-р Маргаритов описва много увлекателно лекарската си практика, посочвайки множество конкретни примери от работата си. Също така разказва спомени за свои колеги, някои от тях видни медици. Например с много уважение пише за проф. д-р Константин Чилов, от когото има отлични впечатления като лекар и учен и от когото е научил много практически неща.

Пресъздава и дейността на  някои забележителни местни лекари като д-р Караджикидов, д-р Данаилов, д-р Келебеков и др. Като цяло, книгата разкрива атмосферата, обществено-политическите условия, взаимоотношенията с колеги, близостта с пациенти и пр. И най-вече житейския път, който достойно  извървява човекът, лекарят, общественикът и родолюбецът доц. д-р Маргаритов.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!