Menu
Вторник, 25 Юни 2019 21:18

В Борино ще празнуваме Петровден и 80-годишен юбилей

Публикувана от Прочетена 1271 пъти
В събота, 29 юни от 9 часа, църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Борино ще отпразнува своя храмов празник и 80-годишния си юбилей. За случая ще пристигне архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Той ще отслужи светата божествена литургия заедно с председателя на храма протойерей Тодор Веселинов и духовници от Смолян.
 
Църквата в село Борино е съградена с помощта на Пловдивска света митрополия и с волни пожертвования от българските семейства, заселили се там след Първата световна война, когато границата с Гърция се затваря и ограничава родопчани да ползват паша за стадата си там през есенно-зимния сезон. С местното население намират общ език и досега са в добри съседски отношения.
 
Тази света обител е открита и осветена през 1939 г., а в края на миналия век и началото на този е разширена и обновена, с каменна зидария, с иконостас и с вградени частици от светите мощи на Великомъченик Трифон.
 
Патроните на храма светите апостоли Петър и Павел са от първите ученици и последователи на Христос, ревностни проповедници на Неговото учение, претърпели много страдания и гонения. Те са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители". Нека на Петровден да сме заедно и да почетем двамата смели и пламенни пазители и разпространители на Христовата вяра!
 
Архиерейско наместничество - Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!