Понеделник, 27 Февруари 2017 09:25

В Чепеларе се проведе традиционния празник „Пустове“

В Чепеларе се проведе традиционния празник „Пустове“
В Чепеларе се проведе традиционния празник „Пустове“ снимка: община Чепеларе

Вечерта на 26.02.2017г. (Сирни заговезни), районът на старата автогара - Чепеларе, бе мястото, на което се проведе традиционният празник „Пустове“, организиран от Община Чепеларе, съвместно със сдружение на хотелиери, ресторантьори и търговци.

Традицията повелява да се палят огньове, чиито високи пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве.

По Заговезни има и обичай, хората да се маскират. Той символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата. Това бе и причината, поради която автентичната група кукери от село Орехово, гониха злите духове пред събралото се множество.

За децата бе организиран обичаят „Хамкане“, а за любителите на фолклора имаше много хора и веселие.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!