В Доспат готвят протести заради скока на цената на водата

Снимка: Архив Смолян днес

Жителите на общината Доспат заплашват с протести, ако от ВиК-Смолян повишат цената за кубик вода от началото на февруари. На този етап е инициирана подписка, в която участват жители на общината и чрез местната администрация искат точен и ясен отговор от водното дружество, каква е причината за покачване на цената. 

До началото на февруари, кубик вода се е таксувал за 2.60 лв., а според решението на КЕВР, цената вече е 4.60 лв. 

"Молим да ни отговорите в най-кратки срокове дали появилата се  информация е вярна и ако е вярна да посочите причините и мотивите за повишаването на цената на водата за жителите на община Доспат, при положение, че водата до всички населени места в района достига на принципа на естествено налягане, без необходимостта от помпи и други специални съоръжения използващи електроенергия или друг вид енергия", се казва в част от питането, което е разпространено официално от общинската администрация. 

В писмото се посочва, че представител на Община Доспат е гласувал против повишаването на цената. 

Хората са категорични, че ако се стигне до предвиденото покачване ще предприемат ефективни стачни действия. 

Припомняме ви, че вече кметът на Община Смолян Николай Мелемов обжалва решението на КЕВР пред Административен съд в София, с което се предвижда сериозен ръст в цената. Жалба има внесена и от Общински съвет - Смолян. 

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева също се обяви срещу драстичното 44% увеличение на цената на водата в Смолян.
 
Изто„ник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре