Menu
Петък, 17 Май 2019 19:01

В Момчиловци ще бъдат почетени светите равноапостолни Константин и Елена

Публикувана от Прочетена 953 пъти
На 21 май, когато Православната църква прославя светите равноапостолни цар Константин и майка му Елена, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще възглави от 9 часа празничната божествена Литургия в село Момчиловци. Заедно с Негово Високопреподобие ще съслужат председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ протойерей Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от духовната околия. На клира ще пее църковният хор на храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева.
 
С името на канонизирания за светец цар Константин /274-337/ е свързано утвърждаването на християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия, а с името на канонизираната за светица майка му царица Елена – намирането от нея на кръста Господен в Йерусалим. Предание, достигнало до нас, гласи, че през нощта срещу важно сражение цар Константин видял в небето кръст и чул думите: „С този знак ще победиш!“ По време на царуването на цар Константин християнството свободно се разпространява, строят се храмове с негова помощ. Издигнал е нова столица на империята – Цариград /Константинопол/ - първата християнска столица в света.
 
Нека в този ден да бъдем заедно на храмовия празник в Момчиловци и да почетем с уважение и благодарност делото на равноапостолните светии цар Константни и майка му царица Елена!
 
Архиерейско наместничество – Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!