Menu
Петък, 19 Април 2019 12:51

VІ областен кръг на Фестивала за руска песен, танц и поезия се състоя днес

Публикувана от Прочетена 698 пъти

Днес в РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян се състоя шестото издание на Областният етап на Фестивала на руската песен, танц и поезия „Пусть всегда будет солнце”. 83 формации с над 300 деца от детски градини, училища, читалища, се изявиха на сцената.  Фестивалът  се  организира от Национално Движение Русофили, със съдействието на Фонд „Русский мир” – Москва, Министерство на образованието и науката, Синдикат на българските учители, Национален Дворец на децата, съорганизатори са община Смолян,Регионално управление на образованието- Смолян  и Руски клуб- Смолян.

Фестивалът е включен в Културния календар на община Смолян и е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Всички участници в конкурса получават специални плакети за участие от РУО в Смолян. Участниците бяха приветствани от Кристина Иванова – гл. секретар на НД Русофили и секретарят на община Смолян Момчил Николов. „За община Смолян децата и младите хора са от изключително значение и затова ние се стараем да създаваме условия за тяхното развитие и тяхната изява.

На всички участници много успехи, да съумеят да изкарат най-доброто от себе си“, каза Николов. Костадин Чаталбашев – председател на областния съвет на НД Русофили връчи специални грамоти на двама активни членове на движението - Павлина Марковска и Петър Кадиев. „За мен е чест да получа тази награда. Благодаря на всички организатори и всички участници, защото това са хората, които популяризират руската поезия, песен и култура. Нещо необятно, нещо, което винаги ще остане в сърцето на нашия народ, защото ние сме два братски свързани народа.“, каза Кадиев. Фестивалът има конкурсен характер, а компетентно жури класира първо, второ и трето място от всеки жанр – поезия, песен и танц от всяка възрастова група.

Само класираните на първо място в отделните възрастови групи и жанр имат право да се явят на втория - зонален етап на Фестивала, който ще се проведе в Смолян на 07.06.2019 година. Националния етап е през септември в гр. Казанлък, където ще участват първенците от зоналния етап. Журито, което оценяваше рецитаторите бе в състав Мария Дерекьовска, Дона Щинарова и Пенко Чешмеджиев, а певците и танцьорите бяха оценявани от Валентина Мелемова, Златина Узунова, Златина Щонова и Десислава Василева. Всички участници и гости бяха поздравени с химна на Родопите Бела съм бела юначе, в изпълнение на талантите от читалище „Христо Ботев“ и от младите танцьори от Танцово студио „The One“.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!