Menu
Четвъртък, 05 Юли 2018 18:47

В Областна администрация Смолян се обсъждат механизмите за дългосрочно прекратяване на домашното насилие

Публикувана от Прочетена 1756 пъти

Заместник-областният управител Андриян Петров откри семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие, който се провежда в Смолян с подкрепата на областния управител Недялко Славов. Това мероприятие се организира от Фондация „Асоциация Анимус” и е част от националната инициатива за популяризиране и подобряване работата, свързана с домашното насилие. Инициативата е подкрепена от Мария Габриел – еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество, и е в контекста на обсъжданите нужди от законодателни промени в областта на насилието над жени, домашното насилие и необходимостта от подкрепа на жертвите на домашно насилие.

Петров приветства всички участници, от името на областния управител и от свое име. „Според изследване на Световната здравна организация, 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години.”, заместник-областният управител представи стряскащите статистически данни за жертвите на домашно насилие в световен и европейски мащаб, подчертавайки колко важно е тази тема да бъде изведена на дневен ред.

„За съжаление в Европейския съюз, както и в България, много често не се изнася необходимата информация, която да покаже реалния размер на проблема. В България посочваме, че процента на домашно насилие клони към нула, което в никакъв случай не отговаря на истината. Според информации на неправителствения сектор всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, което означава, че над 1 млн. българки са жертва на това насилие, и над 1 млн. мъже в България са насилници.” Петров отбеляза, че и мъже също стават жертви на домашно насилие, а от насилието в семейството най-вече страдат децата.

„Затова наше задължение, като институции, е темата за домашното насилие да бъде изкарана на преден план, да бъде очертана и да се намерят механизмите, с които да се борим и да се справим с този бич за обществото ни.” Той каза, че през последните години редица български министерства – Министерството на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на младежта и спорта, на здравеопазването обръщат голямо внимание на този проблем и работят в посока към намаляване и предотвратяване случаите на домашно насилие.

Заместник-областният управител Андриян Петров изказа благодарности, от името на областния управител и от свое име, към Фондация „Асоциация Анимус” и всички други неправителствени организации, за това, което правят, че първи извадиха проблема на показ, категорично показаха, че няма да оставят така нещата, а ще се борят докрай. „Областният управител и аз, като негов заместник, изразяваме своята решимост и готовност да съдействаме, да положим всички усилия тази тема да не бъде табу. Сигурен съм, че заедно ще направим всичко възможно да запознаем гражданите в област Смолян, да поставим темата на дневен ред, и ще работим съвместно, за да постигнем това, което сме заложили като резултати.”, след което Петров пожела на участниците успешен и ползотворен семинар.

Еврокомисарят Мария Габриел отправи видео-приветствие към участниците в семинара. Приветствия отправиха също Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус” и Елена Костадинова от Международна социална служба – България.

В рамките на днешния семинар„Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие, се обсъждат теми, свързани със съвместните действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество, услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители. Лектори и участници са Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус”, Мирослава Карабиберова – МСС-България/ЦОП Смолян, Антон Хаджийчев – областен координатор за домашно насилие към ОД МВР – Смолян, Георги Кърпаров – административен ръководител, Районна прокуратура-Смолян, Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане” – Смолян, представители на Районен съд, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, неправителствени организации, социални работници, експерти.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!