Неделя, 30 Декември 2018 19:34

В с. Момчиловци архимандрит Висарион призова Бог да закриля всички от бедствия и пожари

В с. Момчиловци архимандрит Висарион призова Бог  да закриля всички от бедствия и пожари
В с. Момчиловци архимандрит Висарион призова Бог  да закриля всички от бедствия и пожари снимки: Росица Примовска

30 декември 2018 година! Денят в село Момчиловци, община Смолян, бе на градус: „Спасение!“ В храм „Св. св. Константин и Елена“ бе отслужена света божествена Литургия в последната неделя на годината и  благодарствен молебен за спасение на селото от бедствия и пожари.

P1110230.JPG

Богослужението бе възглавено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него съслужиха енорийският свещеник в с. Момчиловци  - протойерей Николай Рангелов, и гост-свещениците: секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от райковския храм „Св. великомъченица Неделя“, отец Васил Маджаров от устовския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, отец Иван Марински от смолянския катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“,  а също  иподяконите Валери, Илия и Иван.  Песенното звучене бе на певците от църковния хор при храм „Св. великомъченица Неделя“ с диригент Росица Казалиева.

P1110373.JPG

На богослужението към момчиловските  богомолци се присъединиха  народният представител Дора Янкова, зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, гости от Смолян и други населени места. Духовенството и хорът въздадоха  молитви за мир, благополучие, безметежие, Бог да закриля жителите на това село, да дава здраве, благоденствие, мир и любов.

P1110261.JPG

Неслучайни размисли предизвика ангелското четиво, прочетено от архимандрит Висарион,  за 10-те прокажени и благодарността, която невинаги се сещаме да изкажем: „И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет души прокажени, които се спряха отдалеч и с висок глас викаха: Иисусе Наставниче, помилуй ни!Когато ги видя, рече им: идете, покажете се на свещениците. И когато отиваха, очистиха се. А един от тях, като видя, че е изцерен, върна се, прославяйки Бога с висок глас, и падна ничком пред нозете Му, като Му благодареше: и той беше самарянин. Тогава Иисус продума и рече: нали десетимата се очистиха? а де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: стани, иди си: твоята вяра те спаси!" (Лука 17:12-19).

P1110314.JPG

В края на Литургията и след благодарствения молебен архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай към жителите на Момчиловци с пожелание Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат над всички тях. Изказа благодарност на кметицата на Момчиловци за поканата да отслужи заедно със събратята си свещеници тази  света божествена Литургия с благодарствен молебен и да се помолят заедно за здраве и добро преуспяване на  всички в това село.

Архиерейският наместник благодари  на предстоятеля на храма  протойерей Николай Рангелов и църковното настоятелство за поканата и братската света Литургия, благодари на хористите  от храм „Св. великомъченица Неделя“ за ангелогласното им пеене. Призова  Бог да благослови всички  да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта. Храмът се изпълни с песнопението „На многая лета!“.

P1110438.JPG

На площада в Момчиловци пред множеството присъстващи бе осветен курбан за здраве и благополучие, дарен от жителите на селото. Архимандрит Висарион заедно с иконом Запрян Шиков  и протойерей Николай Рангелов поръси със светена вода предоставения  преди два дни на Момчиловци противопожарен автомобил  от  МВР чрез община Смолян – крайно необходим, защото през последните години станаха няколко пожара с пострадали цели семейства.

„Надявам се, че след благодарствения молебен, който архимандрит Висарион  отслужи  заедно  с  местните духовници, и след курбана, който даваме, да се разминават бедствията и пожарите, каза кметицата на Момчиловци Сийка Суркова. Благодарна съм! Дано Божията милост бъде  над нас и да се радваме на по-светла 2019 година. Курбанът е за около 600 човека. Надявам се всичките да се молят за предпазването на Момчиловци и оттук насетне да имаме вече по-добри бъднини.  А през 2019 година първо - нека да бъдем здрави, второ - да си останем все така добро и сплотено момчиловско семейство. Имаме проекти, които кметството трябва да реализираме през следващата година. Моля се момчиловецът да си запази духа  такъв, какъвто го носи от векове наред, такъв, какъвто е и сега – силен, родолюбив, патриотичен. И милостив, какъвто е бил досега към всички пострадали. Да си пазим вярата. Да имаме надежда!“

P1110428.JPG

Заместник-кметът на община Смолян  инж. Марияна Цекова сподели: „Много съм щастлива, че бях на Литургията и на благодарствения молебен, че съм  в този момент на това място, защото през последните години с Момчиловци се случиха  много неприятни  неща. И ми е ставало тъжно. Дай, Боже, вече лошото да се разминава, молитвите на хората да се сбъдват, те го заслужават, защото са добри. Господ да чуе словата ни, да го молим никога повече, ами никога повече да не се случват пожари и бедствия. В това село е събрана истинската българщина, истинската милостивост  между хората. Заслужават да живеят сигурни и спокойни!“

Росица Примовска

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!