Menu
Събота, 02 Декември 2017 23:12

В Смолян бе отбелязана 75-годишнината на Отечествения фронт

Публикувана от Прочетена 1062 пъти

По този повод пристигнаха председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов и зам.-председателят Васил Точков, за да се срещнат с активисти на съюза в областния град. Важната годишнина бе представена от Симеон Симеонов в ретроспекция и сегашното състояние на Отечествения съюз, който в началото на прехода е наследил Отечествения фронт, „за да се обединят истинските патриоти и да не отпаднат ценности, които народът е завоювал“. Той очерта ОФ като уникално явление в новата ни история.

Важно е младите да знаят историята, а и да се защитава истината, продължи председателят Симеонов. Нека припомним, че преди 75 години - на 17 юли 1942 г., , в разгара на пламъците на Втората световна война по радиостанция „Христо Ботев“ от Москва прозвучава апелът на Георги Димитров за спасяване на Родината. Това е програмата на Отечествения фронт в 12 точки за организирана съпротива и борба на българския народ срещу фашизма. В равнопоставената антифашистка коалиция /ОФ/ влизат леви и центристки политически партии, обществени организации и съюзи, както и отделни изявени личности, за да защитят родината. След войната ОФ активно е участвал в строителството на Нова България. В края на 1989 година той е бил най-масовата, народна организация с над 4 милиона и 200 хиляди отчетени членове.“

В начало на прехода криза преживява и ОФ, от неговите редици се създават много самостоятелни граждански организации, но Отечественият съюз остава верен на първоначалната идея да се консолидира нацията на патриотична, каза Симеонов, на модерна основа. Сега членовете са 72 хиляди. Работи се по местоживеене, на обществени начала, без финансова подкрепа от държавата. Разчита се на членски внос, дарения др. Има 250 общински организации в 28-те области в страната.

Работи се за запазване и развитие на българската култура и духовност, търсят се мостове за обединителни каузи. Съюзът е един от инициаторите да се проведе през септември в Украйна Световен събор на българите по повод 105-годишнината от откриването на гроба на великия наш държавник хан Крум край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Също и за построяването там на паметник, за който има вече идеен проект. Преди три години е подарена 300-килограмова камбана на българската църква „Св.св. Константин и Елена“ в Одрин. А по повод на 75-годищнината на ОФ /сега ОС/ бе огласено Възвание към българския народ, в което се призовава за братство, „за постигане на гражданско помирение по въпросите на историята и отдаване на заслужена почит към жертвите и пострадалите от политически репресии при всички режими“. Във Възванието се предлага изграждането под патронажа на президента на Република България Румен Радев на национален мемориал на жертвите от политическите репресии. Девизът на съюза е: „С любов към България, национално разбирателство и единение!“

Председателят на ОС Симеон Симеонов връчи на областния координатор Марияна Иванова Почетен знак „за особени заслуги и личен принос“. С почетни грамоти бяха отличени активисти, които през годините са имали активно участие в развитието на организацията. Между тях бе и 95-годишната Митра Маламова, една от директорите на Школата на Отечествения фронт в Смолян. Със завидна памет след като черта болни въпроси изрецитира „Гордей се Родопа“ на Иван Вазов. Всички бяха поздравени от председателя на Общинския съвет на БСП в Смолян адв. Милко Гавазов. И като на празник – бе приготвена сладка трапеза.

Звено на ОС в Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!