Четвъртък, 26 Декември 2019 08:25

В Смолян честваха Рождество Христово заедно с Патриаршеското послание

Архимандрит Висарион
Архимандрит Висарион|||| Архимандрит Висарион|||| ||||
Празничната св. Златоустова литургия по повод Рождество Христово в катедрален храм “Св. Висарион Смоленски“ в Смолян бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужи свещеникът от храма Иван Марински.
 
Вярващи млади и по-възрастни пристъпваха прага на храма с радостта от Христовото Рождение и с желание заедно да съпреживеят великото събитие – Бог да изпрати Своя Син на земята, за да спаси човечеството. По време на богослужението бе прочетен евангелският текст за уникалното събитие, изпeти бяха полагащите се молитви, в които участваше и църковният хор с диригент Мария Каранлъкова. Помощници в служението бяха иподяконите Даниел, Валери, Георги, Тодор, Георги. Благославени бяха петохлебия. Подготвените за Причастие приеха Светите дарове.
 
В края на Литургията отец Иван Марински прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание, в което се казва: „Посрещайки днес Богомладенеца, който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!" Славим Го и изповядваме светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят на нашите праотци започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото „с нас е Бог".
 
В посланието се посочва още, че "в епохата, в която живеем, Христос очаква да бъдем верни Негови изповедници, носители на тази божествена светлина, която със Своето въплъщение Той донесе за всички. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за човешко внимание."
 
Негово Високопреподобие поздрави сърдечно всички с празника и пожела: “Нека ви е честита тази света служба и Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви, над домовете ви! Честито Рождество Христово! На многая и благая лета!
 
Росица Примовска

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!