Menu
Неделя, 03 Февруари 2019 05:07

В Смолян ще действат минималните ставки за данък МПС

Публикувана от Прочетена 2827 пъти
Собствениците на моторни превозни средства, регистрирани на територията на Община Смолян, ще плащат минималният предвиден от Закона данък. Това стана, след като Общински съвет – Смолян разгледа на ново Наредба № 3 за местни данъци на територията на общината, тъй като приетата през декември бе върната от областният управител Недялко Славов, като незаконосъобразна.

Още от самото начало, общинските съветници тръгнаха в насока на смъкване на ставките, като първи предложението направи Стефан Сабрутев (БСП), последвало от Милен Журналов (ДПС). Оказа се, че и групата на ГЕРБ са на същото мнение, но просто били изпреварени от колегата си в ляво. Така, колите До 55 kW ще заплащат по 0.34лв, от 55 kW до 74 kW 0.54 лв, над 74 kW до 110 kW 1.10лв, над 110 до 150 kW 1.23 лв, над 150 kW до 245 kW 1,60 лв и над 245 kw 2.10 лв.

Припомняме, че данъкът върху леки и товарни автомобили под 3.5 тона ще зависи не само от мощността на двигателя и годината на производство, а и от замърсяването, което причиняват. Колкото по-щадящ е автомобилът към околната среда, толкова по-нисък ще бъде дължимият данък.

Който иска да се възползва от екологичното облекчение, ще трябва да попълни на място декларация, като посочи отделните компоненти, които трябва да докаже с документ. Ако не му е вписана екологинчна оценка в големия талон на автомобила, то той трябва или да го смени или да се снабди с документ, който удостоверява това от съответните органи.
 
Източник: dariknews.bg
 

 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!