В Смолянския музей започват Европейски дни на наследството`2023

В Смолянския музей започват Европейски дни на наследството`2023
През 2023 година за 25-ти пореден път се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година през месец септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент.

Европейските дни на наследството – това широко европейско движение се осъществява под постоянното мото: "Европа, общо наследство" – като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. За 2023 г. инициативите се провеждат под мотото "Живо наследство“.

От 15 септември посетителите на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян ще имат възможност да разгледат изложбата "Известни родопчанки, будителки" с историите на родопски жени, с ярки изяви в просветната и обществена дейност, радетелки за свобода и равноправие, съобщиха от музея. Това са историите на Рада Казалиева, Йордана Беличина, Яна Шишманова, Дора Василева, Величка Пачеджиева и др. Изложбата е част от провеждаща се Информационна кампания на Клуб на жените "Родопчанка“ под надслов "Да запазим спомените живи“.

16 септември 2023 г. е ден на "Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция на Къща музей "Ласло Наги“.

17 септември 2023 г. е ден на "Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.
 
Източник: Агенция "Фокус"
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре